Over Star Wars en de diversiteitsdiscussie.

 

Twee jaar geleden, toen Star Wars episode VII: The Force Awakens in de bioscopen draaide, discussieerden Amerikanen flink over de diversiteit in deze film. De zwarte acteur John Boyega speelde Finn, één van de hoofdpersonages uit de film. Bovendien waren er geruchten dat X-wingpiloot Poe Dameron, gespeeld door Oscaar Isaac, homo zou zijn. Ewout Klei sprak met twee Star Wars-fans, advocaat Sidney Smeets en ICT’er Chris Dorsman, over de diversiteit van het Star Wars-universum. We blikken ook vooruit op Star Wars episode VIII: The Last Jedi, die deze maand in de bioscopen draaien zal.

Image may contain: 1 person, smiling

Finn-Force Awakens (2015).png

 

Waarde Chris, in Star Wars episode VII The Force Awakens hebben we Finn, de hoofdpersoon van de nieuwe Star Wars-trilogie samen met Rey. Toen The Force Awakens uitkwam werd de casting van John Boyega als Finn als een grote mijlpaal beschouwd. Hoe zag/zie jij dat? Is het casten van een zwarte acteur in zo’n grote film iets bijzonders? Of is het gewoon een film als alle andere en maakt het niet zoveel uit? In The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983) speelde Billy Dee Williams Lando Calrissian, maar hij had toch meer bijrol.

In het geval van Star Wars zie personen van kleur niet de hoofdrol pakken. Je ziet nu dat de hoofdrol nog steeds wordt vervuld door een witte jonge vrouw. Wat op een andere manier weer “vooruitstrevend” is want zij is de held. Wat ook relatief weinig gebeurt. En achter de schermen is het nog erger gesteld. Daar is de diversiteit helemaal om te huilen. Filmregisseur Spike Lee, die serieus genomen wordt, is een uitzondering.

 

Maar hoe zit het met andere films en series uit Amerika tegenwoordig? Worden zwarte acteurs wel goed vertegenwoordigd? Of heb je alleen maar een handjevol populaire zwarte acteurs (Will Smith, Samuel Jackson, Denzel Washington) en is het nog steeds een blank feestje? Want als dat zo is dan is de casting van Boyega wel een mijlpaal.

Hollywood heeft verre van een OK imago als het gaat om diversiteit op het doek en daarbuiten. Het is ook lastig voor bijvoorbeeld mensen van kleur om niet een stereotypische rol te krijgen. Zoals drugsdealer, schoonmaker en dergelijke voor zwarte acteurs. Maar zelden groeien naar een serieuze hoofdrol. Hoewel acteurs zoals Denzel, Morgan en Samuel daar een uitzondering op lijken, is dat vaak schijn. De “beste”‘ films van Morgan die bekend zijn bij het grote publiek zijn vaak ondersteunende rollen die vaak een witte man moeten helpen. Kijk maar naar Shawshank Redemption, Se7en, Bruce almighty. Voor minder bekende acteurs en actrices is het nog steeds hard vechten om serieus genomen te worden.

 

Maar is de focus op diversiteit niet een gevaar, in de zin van dat je misschien excuusminderheden krijgt?

Je moet ook geen excuusminderheden hebben. Je moet ruimte creëren waarin zij een serieuze aandeel kunnen geven. Dat betekent dat je dus anders naar scripts gekeken en geschreven moet worden. En dat houdt in een ander aannamebeleid en al dat soort dingen meer.

 

Sidney Smeets

Beste Sidney, er was twee jaar geleden een theorie dat Poe Dameron homo was. Volgens mij was jij in Nederland een propagandist van deze theorie. Denk je dat Poe Dameron in The Last Jedi uit de kast zal komen en met Finn ook echt een setje gaat vormen? 

Ze gaan niet uit de kast komen. Zowel Finn als Poe krijgen, zover ik het nu zie, een love interest (hetero). Er zit wél een LHBT-karakter in The Last Jedi in de vorm van Laura Dern. In de Star Wars-boeken, die nu ‘canon’ zijn, zitten meerdere LHBT-karakters. Zelfs in de tekenfilmserie Star Wars Rebels lijkt er een lesbisch karakter te zitten.

 

Poe Dameron-Force Awakens (2015).png

Dat klinkt best wel gay, in de zin van gezellig, nietwaar?

Probleem is dat het ‘on screen’ nog niet zo uitgesproken is. Dat zag je ook met Harry Potter. Daar kont de term Dumbledoring ook vandaan. Dat is een probleem. Marvel schijnt in hun nieuwe films LHBT-helden te gaan toevoegen. Die zijn er in de Comics sowieso al. En Ezra Miller was in de Harry Pottter-spin off Fantastic Beasts and Where to Find Them een cryptisch LHBT-karakter. Hij is openlijk Gay en speelt nu The Flash.

 

En de buitengewoon populaire HBO-serie Game of Thrones is toch ook best homovriendelijk toch? Met Loras en Renley? En daarna Eleria Sand en Yara Greyjoy?

Game of Thrones deed het inderdaad best aardig. Er waren verschillende LHBT-karakters. De beeldvorming is gelukkig veranderd. Looking is daar een goed voorbeeld van: niet het gay zijn wordt geproblematiseerd, maar gewoon het dagelijks leven. Ook Disney voegt mondjesmaat LHBT-karakters toe in series en films.

 

 

Uitgelichte afbeelding en foto’s Star Wars-karakters: Wikimedia / Wikipedia Commons