Ondergetekende is geen fervent lezer van de blaadjes die doorgaans op de kapperstafel te vinden zijn, maar deze week kon niemand het op het oog triviale nieuws over BN’er Patricia Paay ontgaan. De voormalig zangeres was gefilmd tijdens een behoorlijk expliciete seksuele handeling. Het filmpje raakte mede door de website Geenstijl verspreid over het internet. Een rampzalige gebeurtenis voor Paay die terecht aangifte deed. Niet alleen tegen de persoon die het bewuste filmpje lekte, maar ook tegen Geenstijl. Het valt te hopen dat zij op een forse schadevergoeding mag rekenen.

Normaliter gaat dergelijk nieuws langs mij heen, maar deze situatie zegt veel over de maatschappelijke omgang met seksualiteit. Vooral wanneer het om vrouwen gaat. Dat een dame die in haar eigen badkamer seksuele handelingen verricht deze beelden later op internet moet terugvinden, is iets wat iedereen aangaat. Het is volstrekt onacceptabel.

De beschamende vertoning maakt het bewonderenswaardig dat Paay het afgelopen dinsdag aandurfde om plaats te nemen in de studio van het programma Jinek. Samen met haar advocaat en Peter R. de Vries deed ze haar verhaal.

Uiteraard kreeg Paay in de nasleep van de uitzending ontzettend veel steunbetuigingen, maar wat opviel was het grote aantal mensen dat van mening was dat ze er ook wel een beetje zelf om gevraagd had. Ze zou zich niet moeten hebben laten filmen, ze had überhaupt geen plasseks moeten hebben, ze zou niet moeten zeuren.

Wie denken deze mensen wel niet dat ze zijn? Niemand, zelfs een BN’er niet, is nog maar een fractie aan verantwoording schuldig over wat hij of zij in de slaapkamer of badkamer uitvoert. Iedere meningsvorming over de inhoud van de sekstape is impertinent. We hadden het nooit te zien mogen krijgen en hebben er simpelweg niets mee te maken. Het enige wat rest is een ondubbelzinnige veroordeling van iedereen die het filmpje heeft helpen verspreiden.

Ook het feit dat Paay in het leven meerdere keren voor het blootblad Playboy heeft geposeerd verandert daar niets aan. Het maakt het zelfs niet ironisch. Bij deze reportages bepaalde Paay zelf mede wat de buitenwereld te zien kreeg en wat niet. Bovendien werden er geen seksuele handelingen verricht. Het is haast treurig om uit te moeten leggen dat ieder mensen zelf bepaalt welke delen van het lichaam op welk moment getoond worden. Dat zij jaren geleden uit eigen beweging besloot delen van haar lichaam aan de buitenwereld te tonen, maakt het lekken van de nieuwe beelden op geen enkele manier minder erg of banaal. Ze heeft er simpelweg niet om gevraagd. Ook haar leeftijd, verleden en andere omstandigheden zijn geen enkele reden om haar seksleven op zichzelf tot nieuws te bombarderen. Het is privé en bovendien is er niets mis mee.

Dat Paay zelf toestemming gaf voor het opnemen van de seksuele handelingen, verandert ook geen centimeter aan de zaak. Het is niet haar bedoeling geweest dat het op internet verscheen en dat had ook niet gemogen. Daarmee is de discussie op de vlak direct gesloten. Het bewust opnemen van een filmpje maakt het lekken ervan op geen enkele manier haar schuld.

Hopelijk blijft Paay voorlopig net zo strijdbaar als ze op dinsdagavond bij Eva Jinek was. Het haar overkomen drama zou nog ergens goed voor zijn wanneer er door de rechter een precedent geschapen wordt om mensen en websites die dergelijke privé-content verspreiden, hard aan te pakken. Alhoewel de verspreiders ervan het ongetwijfeld zelf niet zo zien, doet het nauwelijks onder voor verkrachting.

Alhoewel Paay zich ongetwijfeld kapot schaamt, zal ook voor haar voorop staan dat ze werkelijk niets verkeerd heeft gedaan en dat niemand het recht heeft om een oordeel te vormen over het uitgelekte filmpje. Als ze deze juridische strijd wint, kan Paay een voorbeeld en boegbeeld worden voor vrouwen (en mannen) die in het verleden of in de toekomst ook slachtoffer zijn geworden deze bizarre acties die door velen impliciet wordt goedgepraat. En hopelijk is deze gebeurtenis een spiegel voor velen als het gaat om de wijze waarop met seksualiteit van met name vrouwen wordt omgesprongen. Niets ter wereld praat op nog maar de geringste manier goed wat Paay is aangedaan. Het is verbijsterend om te zien dat zovelen daar anders over blijken te denken. En daarom hebben we in Nederland meer Patricia Paay nodig.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons