Een vooruitblik op het bioscoopaanbod van 2016. Wat staat ons te wachten? Het wordt in elk geval een jaar waarin we een hoop oude bekenden terug gaan zien; de remakes & sequels zijn bijna niet te tellen en veel klassieke verhalen worden weer eens in een nieuw jasje gestoken. Ook maken steeds meer superhelden de overgang van stripboek naar het witte doek.

Daar zijn ze (eindelijk) weer!

In de categorie ‘vervolgfilms’ zijn er een paar die direct in het oog springen –voornamelijk omdat het hier gaat om sequels van films die, eh, nogal lang geleden te zien waren in de bios. Wat te denken bijvoorbeeld van Independence Day: Resurgence, waarin de buitenaardse invasie waarvan we getuige waren in het actie/science fiction-vehikel Independence Day (1996) nog eens over wordt gedaan? Jazeker, de aliens zijn terug; en ongetwijfeld zal de strijd, 20 jaar later, heviger losbarsten dan ooit tevoren. Oudgedienden Jeff Goldblum, Bill Pullman en Vivica A. Fox zullen wederom hun opwachting maken; Will Smith heeft het voor deel 2 af laten weten. De vraag is natuurlijk wie op deze herhalingsoefening zit te wachten, maar goed, regisseur Roland Emmerich zal ons ongetwijfeld wel weer op een vermakelijk spektakel trakteren.

Dan verschijnt dit jaar tevens het vervolg op de komedie My Big Fat Greek Wedding, simpelweg My Big Fat Greek Wedding 2 getiteld; zowel Nia Vardalos als John Corbett zullen weer hun opwachting maken als de sympatieke Toula en Ian, die in de verrassingshit uit 2002 in het huwelijk traden –ondanks alle strubbelingen met haar Griekse familie. Blijkbaar waren de fans echter niet erg geïnteresseerd in wat er ná de bruiloft gebeurde, want de tv-serie genaamd My Big Fat Greek Life –waarin de belevenissen van de newlyweds te volgen waren- sloeg destijds niet erg aan en werd vroegtijdig stopgezet. Maar goed, dat had misschien ook iets te maken met de afwezigheid van John Corbett in deze show. In de vervolgfilm is hij echter gewoon van de partij, dus wellicht dat het publiek nu wél warm loopt voor een sequel waarin we kunnen zien hoe het nu gaat met de familie Portokalos. Erg origineel klinkt het vooralsnog niet (huwelijksproblemen, een lastige tienerdochter, een nieuwe bruiloft), dus fingers crossed maar. Of gewoon overslaan natuurlijk.

zoolander-2-movie-posterZoolander, de geinige film uit 2001 waarin Ben Stiller als über-dom model de show steelt en die grotendeels gewoon een heerlijke parodie is waarin de metroman flink op de hak wordt genomen, wordt in 2016 ook vervolgd. In Zoolander 2 (ja, sequels hebben meestal niet de meest originele titels) raken Derek Zoolander en zijn voormalige rivaal Hansel (Owen Wilson) verwikkeld in een keiharde concurrentiestrijd met een bedrijf dat… ach, doet het verhaal er eigenlijk iets toe? De fans van het origineel, dat inmiddels is uitgegroeid tot een cultfilm, verheugen zich ongetwijfeld voornamelijk op meer van hetzelfde: ‘Blue Steel’-poses, vette knipogen en absurde humor.

Persoonlijk vind ik Finding Nemo (2003) één van de mindere Pixar-films, maar ik weet dat hele volksstammen daar ander over denken. Hoe dan ook, de zeker zeer genietbare kleurrijke animatieklassieker omtrent het oranje clownvisje was destijds een gigantisch succes –blijkbaar reden genoeg om, dertien jaar na dato, nog maar eens met een vervolg op de proppen te komen. En laat deze sequel nou net draaien om dat blauwe visje dat in het origineel eigenlijk al de grootste irritatie-factor was: de vergeetachtige Dory (stem: Ellen DeGeneres) Maar goed, de film heet Finding Dory, dus met een beetje mazzel is ze de hele film zoek en wordt ze pas aan het einde gevonden. Disney komt met Alice Through the Looking Glass, een vervolg op de live-action film Alice in Wonderland uit 2010 –die weer een remake was van de gelijknamige tekenfilm uit 1951. Volgt u het nog?

Als het om oude bekenden gaat wordt er waarschijnlijk het meest uitgekeken naar de nieuwe film in de Ghostbusters-reeks. Deel I en II stammen alweer uit respectievelijk 1984 en 1989 en moesten het vooral hebben van de komische talenten van Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis en Rick Moranis; mannen die inmiddels al lang niet meer zo grappig zijn, dus misschien vandaar dat er voor deel III gekozen is voor een nieuwe cast? En dan ook nog eentje die voornamelijk uit vrouwen bestaat. Jazeker; het nieuwe Ghostbusters-team is all-female! Dus, who you gonna call? Nou, o.a. Kristen Wiig en Melissa McCarthy, die in 2016 de strijd zullen aangaan met het bovennatuurlijke gespuis. Dat zou nog wel eens heel leuk kunnen worden.

Andere bekenden die we opnieuw kunnen begroeten: Renee Zellweger (al dan niet met een herkenbaar gezicht) in Bridget Jones’ Baby, een film waarvan het plot angstvallig geheim wordt gehouden –al geeft de titel toch wel iets weg, zou je denken. Ook een nieuw ruimte-avontuur komt eraan, Star Trek Beyond, en actieheld Jason Bourne is terug van weggeweest en mag aan de bak in Bourne 5. Ieders favoriete hoogleraar kunstgeschiedenis Robert Langdon, wederom gespeeld door Tom Hanks, raakt zijn geheugen kwijt in de verfilming van Dan Browns Inferno. En Chris Hemsworth moet het deze keer zonder Kristen Stewart doen in The Huntsman: Winter’s War, een vervolg op Snow White and the Huntsman uit 2012. Nog meer sequels? Lees dan verder bij de Superhelden. Voor nu noem ik nog een heuse prequel, waarin we terugkeren naar de magische wereld van tovenaars die J.K. Rowling creëerde voor haar Harry Potter-reeks; in Fantastic Beasts and Where to Find Them bevinden we ons wederom in dat universum, ditmaal in New York, en volgen we de avonturen van de schrijver Newt Scamander –zeven jaar voordat Harry zijn boek leest op school.

Dat doen we nog eens over

Remakes zijn zo mogelijk een nog riskantere categorie dan sequels, want waarom zou je een bestaande film nogmaals willen maken? Vaak gaat het om een buitenlandse film die dan bijvoorbeeld in Hollywood gerecycled wordt voor het Amerikaanse publiek (andersom gebeurt ook: denk aan Hollywood-films die in India een Bollywood make-over krijgen) of het betreft een gouwe ouwe die in een modern jasje wordt gestoken. Hoe het ook zij, er komen er een aantal aan dit jaar.

Ik noem er meteen eentje die volgend week al in première gaat in de Nederlandse bioscopen: Point Break, een remake van de gelijknamige film uit 1991 waarin FBI-agent Keanu Reeves infiltreert in een groep surfers om achter de identiteit van een bende beruchte bankrovers te komen. Wijlen Patrick Swayze speelde de charismatische surfer Bodhi in deze inmiddels klassieke film. De moderne versie komt met meer actie en spektakel maar schijnt niet eens in de buurt te komen van het origineel; op filmsite IMDB wordt er in elk geval korte metten mee gemaakt.

We gaan wat verder terug in de tijd met een remake van een ándere klassieker: The Magnificent Seven zijn terug! En nee, deze keer niet met Yul Brynner, Eli Wallach, Charles Bronson of Steve McQueen (acteurs die schitterden in de versie uit 1960) maar met o.a. Denzel Washington, Ethan Hawke en Chris Pratt. Die laatste mocht afgelopen zomer nog de held uithangen in Jurassic World; nu mag hij samen met zes kompanen een arm stadje helpen verdedigen tegen een bende schurken. The Magnificent Seven is natuurlijk een geliefd meesterwerk en de nieuwe versie zal zich moeten bewijzen, maar wie bij voorbaat al ‘boe!’ roept moet maar bedenken dat de productie uit 1960 óók een remake was –van de Japanse Kurosawa-film Seven Samurai (1954).

Wie we dit jaar ook opnieuw in de bios tegen zullen komen zijn de kwieke oudjes uit Dad’s Army, in ons land ook wel bekend als Daar komen de schutters. Oorspronkelijk een tv-serie (1968-1977), maar al in 1971 was een filmversie van de avonturen van een bejaard British Home Guard-peloton ten tijde van W.O. II op het grote doek te zien. In de nieuwe film worden de heren, waaronder Bill Nighy, Michael Gambon en Toby Jones, afgeleid door de komst van een zowel een vrouwelijke journalist (Catherine Zeta-Jones) als een Duitse spion.

Disney scoort de laatste tijd als een tierelier met de zogenaamde live-action versies van hun klassieke animatiefilms; we hebben Alice in Wonderland, Maleficent (oftewel Doornroosje) en Cinderella al gehad, dit jaar is het de beurt aan een remake van The Jungle Book. Met o.a. Scarlett Johansson als de stem van de slang Kaa en Bill Murray als de beer Baloo. De trailer ziet er spectaculair en veelbelovend uit –maar verwacht geen vrolijke liedjes en dansende dieren in deze versie.

Nieuwe interpretaties

tarzan-2016-alexander-skarsgardEr komen ook titels aan die iedereen kent maar die niet onder de noemer ‘remake’ vallen omdat ze gebaseerd zijn op bijvoorbeeld een boek –en dan hebben we het dus over een nieuwe interpretatie. Wat dacht u bijvoorbeeld van een nieuwe Ben-Hur? We hebben allemaal Charlton Heston nog op ons netvlies gebrand staan, die zich zo knap staande hield in die overdonderende wagenrace in de gelijknamige klassieker uit 1959, maar er zijn al meer adaptaties geweest van de roman Ben-Hur, a Tale of the Christ (1880) van Lew Wallace. In 2016 verwelkomen we nummer vijf. De (nog) relatief onbekende acteur Jack Huston kruipt deze keer in de huid van Judah Ben-Hur. Regisseur Timur Bekmambetov, bekend van o.a. Wanted, Night Watch en Abraham Lincoln: Vampire Slayer staat aan het roer, dus we kunnen ons vast geestelijk voorbereiden op een over-de-top spektakelstuk. Nog een ander literair personage slingert in 2016 de bioscoop in: Tarzan, dit keer met het six-pack van Alexander Skarsgard als primaire blikvanger. In The Legend of Tarzan oogt de jungle-held meer afgetraind dan ooit, klaar om een nieuwe generatie kennis te laten maken met de creatie van schrijver Edgar Rice Burroughs. Hij mag het in deze film opnemen tegen Christoph Waltz, die weer eens de bad guy speelt.

Super!

Wie van superhelden houdt kan zijn hart ophalen het komende jaar. Met spanning wordt uitgekeken naar Batman v Superman: Dawn of Justice, waarin de man in het vleermuispak het aan de stok krijgt met de man van staal. Het zal het debuut zijn van Ben Affleck als Batman; Henry Cavill geeft wederom gestalte aan Superman. Het belooft een film met een donker, rauw sfeertje te worden. Ook de X-Men mogen weer aan de slag in X-Men: Apocalypse, waarin ditmaal ’s werelds eerste mutant de mensheid weer eens uit wil roeien. Geen punten dus voor originaliteit wat het plot betreft, maar laat het maar aan regisseur Bryan Singer over om er verder een puike film van te maken. In Captain America: Civil War staan ook al twee superhelden tegenover elkaar, te weten de Captain (Chris Evans) himself en zijn voormalige Avengers-maatje Iron Man (Robert Downey Jr.) Echt gezellig gaat het in 2016 dus niet worden in het superheldenuniversum. En wat dacht u van Benedict Cumberbatch als Doctor Strange, een arrogante chirurg die door een tovenaar wordt getraind om de wereld te verdedigen tegen het kwaad? Verder kunnen we nog genieten van het debuut van Ryan Reynolds als Deadpool, zeg maar de anti-held onder de superhelden, en ook de leden van het Suicide Squad zijn niet helemaal zuiver op de graat: het gaat hier eerder om superslechteriken die gevangen zijn genomen door de overheid en in ruil voor strafvermindering allerlei vuile klusjes opknappen. Met name deze laatste twee films zijn aanraders voor degenen die al die rechtschapen superhelden een beetje zat zijn, al moet gezegd worden dat ze er dit jaar allemaal best een zooitje van maken.

What’s new

Valt er ook nog van origineel materiaal te genieten in 2016? Zeker, ook daar is nog plaats voor naast het overweldigende aanbod aan sequels, remakes en andere bewerkingen. Komende week gaat de nieuwste Tarantino-film in première, The Hateful Eight (een titel die een parodie is op The Magificent Seven, zo stel ik me voor) en waarin de regisseur wederom terugkeert naar het western-genre. De Coen Brothers komen met Hail, Caesar!, een komedie over een Hollywoodproductie in de jaren 50 die gigantisch uit de klauwen loopt en waarin o.a. George Clooney, Channing Tatum en Ralph Fiennes te zien zullen zijn. Biopics over zowel klokkenluider Snowden als schansspringer Eddie the Eagle staan op het programma, evenals het transgender-drama The Danish Girl met Oscar-winnaar Eddie Redmayne. Dramatisch gaat het er ook aan toe in het spannende Spotlight, over de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe die op het spoor komt van een zedenschandaal binnen de katholieke gemeenschap. De romantische comedy How to Be Single zal met name de (alleenstaande) dames kunnen plezieren; hierin volgen we de belevenissen van jonge mensen in New York die worstelen met het single-bestaan. Van een heel ander kaliber is het historische spektakel Gods of Egypt, waarin Gerard Butler en Rufus Sewell hun spierballen kunnen laten rollen. En wie van zombies houdt kan terecht bij de mash-up Pride and Prejudice and Zombies, waarin het klassieke Jane Austen-verhaal opnieuw verteld wordt –maar dan met een bloederige twist.

Kortom, voor iedereen valt er in 2016 wel wat te beleven in de bioscoop. Natuurlijk is dit slechts een greep uit het aanbod, maar ook dit jaar proberen we u weer wekelijks op de hoogte te houden van interessante nieuwe releases. Ik wens iedereen veel kijkplezier!