Ophef: schrijver Jamal Ouariachi deed in zijn column in Trouw een boude bewering, die nogal slecht viel bij veel mensen: ‘Waarom leren islamitische kindertjes in Nederland dat Joden de vijand zijn?’

 

De Leidse migratieprofessor Leo Lucassen reageerde verbolgen. Hij vond dat Ouariachi zijn bewering over moslimkinderen en Jodenhaat moest onderbouwen. ‘Waar leren ze dat dan?’ ‘Van wie?’ ‘Hoeveel en welke kinderen.’ Ouariachi zei dat hij niet alles in zijn column met cijfers kon onderbouwen. Daar is het genre van een column niet voor bedoeld. En natuurlijk bedoelde hij niet alle islamitische kinderen, anders had hij wel geschreven ‘de islamitische kindertjes’.

Lucassen nam hier echter geen genoegen mee. Veel mensen die zijn column lazen zouden dit er wel in lezen. Generalisaties maken is volgens de hoogleraar soms een gevaarlijke bezigheid: ‘Het gaat hier niet over zomaar een opmerking, maar over een groep die toch al zwaar onder vuur ligt en mikpunt van stigmatisering. Ik vind (en dat is een mening) dat zorgvuldigheid dan geboden is.’

Geerten Waling, columnist bij Elsevier en de collega van Lucassen in Leiden, gooide olie op het vuur: ‘Misschien komt hier dan toch eindelijk die vergelijking met de jaren dertig van pas, Leo? “Heus niet alle nazi’s voeden hun kinderen antisemitisch op. Zorgvuldigheid geboden!”‘ CHE-docent journalistiek Johan Snel reageerde als door een wesp gestoken op deze vileine opmerking. Waling zou moslims met nazi’s vergelijken. Waling beweerde echter dat zijn kritiek ironie was, omdat Lucassen vaak het heden met de jaren dertig van de vorige eeuw vergelijkt (om de PVV en het FvD als het gevaar aan te wijzen en de moslims als de nieuwe Joden, die bedreigd worden met vervolging).

Overigens, nuance nuance, was de column van Jamal Ouariachi best genuanceerd. Hij hekelde de Arabische wereld, waar regeringen alleen met de mond solidair zijn met de Palestijnen, en tegelijk meer moslimbloed aan hun handen hebben dan Israël. De koppenmakers bij Trouw pikten echter het meest ongenuanceerde zinnetje eruit. En daar ging vervolgens uiteraard de discussie alleen nog maar over.

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons