Vanavond begint het 7e seizoen van Game of Thrones, naar het schijnt momenteel de populairste televisieserie te zijn die je MOET hebben gezien. Tot gisteren heb ik nog nooit een aflevering gekeken, maar met m’n broer, zus en hun vriendinnen heb ik het er toch maar op gewaagd, je weet immers nooit. Toch was het een grote teleurstelling, vooral omdat ik republikein ben. Ik viel weliswaar middenin het verhaal (we keken seizoen 4 aflevering 6 “The Laws of Gods and Men“), waardoor ik misschien geen goede indruk heb gekregen van de serie als geheel en een hoop niet begrijp, maar ik wilde het best snappen en leren kennen als het mij aansprak.

Nou moet ik bekennen dat ik sowieso weinig televisie kijk en niet zo van fictie hou. Maar er zijn uitzonderingen, zoals Lord of the Rings en Star Wars, waar ik juist een groot fan van ben. Onmogelijk is het dus niet. Ik ben ook niet per se tegen oorlog en geweld, dat kan heel spannend en schokkend zijn. Fantasy games zoals Skyrim of historische fictie zoals Assassin’s Creed, die voor het grootste deel uit combat bestaan, speel ik zelfs graag.  Maar dat is omdat er bij die fantasy respectievelijk historic/science fiction verhalen echt een moraal is: een worsteling tussen goed en kwaad, de hoop van een wereld die aan een zijden draadje hangt en waarbij de vrijheid, rechten en geluk van de algehele bevolking op het spel staat.

Echter, Game of Thrones gaat alleen maar over monarchieën die elkaar bestrijden om de macht, zonder enig acht te slaan op wat de gehele bevolking wil. Het volk staat ten dienste van de vorstenhuizen. Het enige doel lijkt te zijn het verwerven van macht (zodat je doodsaaie lange titels kunt gebruiken om jezelf aan te kondigen en mijn tijd te verspillen), het plegen van geweld (dat zeer expliciet wordt getoond) tegen iedereen die in je weg staat of gewoon omdat je geweldsgeil bent (gruwelijke martelingen en amputatie) en veel seks (ok leuk, maar daar zijn zat speciale websites voor als ik dat wil zien) en verkrachting (nee dank u).
Het spreekt voor zich dat zoiets als mensenrechten niet bestaan; might makes right in deze serie. Het enige ‘recht’ waar men steeds over spreekt is erfrecht. Oh ja, er zijn ook nog goden die dat allemaal goedkeuren en aan wiens wil je je moet onderwerpen. Joepie.

Wat is hier nou spannend aan? Leuk? Interessant? Wat ik zie is een hoop gruwelen achter elkaar met als enige moraal van het verhaal inderdaad het spelletje wie er op de troon mag zitten. Ik weet te veel van de menselijke geschiedenis onder het Ancien Régime om te weten dat deze monarchisme-gedreven gruwelen echt hebben bestaan en om blij te zijn dat we daar sinds de Franse Revolutie steeds meer mee hebben afgerekend. Ik haal er geen enkel plezier uit om dit nog eens te zien gebeuren in een fictieve wereld. De occasional draak die voorbij vliegt, of de mooie kunsttaal uitgesproken aan bijv. het hof van Daenerys, maken dat niet goed; die elementen komen ook voor in de andere fictiewerelden die ik hierboven noemde.

Star Wars: een voorbeeld van succesvolle republikeinse fictie.

Star Wars: een voorbeeld van succesvolle
republikeinse fictie met een boeiende moraal.

We mogen maar wat blij zijn dat nu bijna de hele wereld bestaat uit republieken, waarvan de meesten met een democratische rechtsstaat waarin de gewone bevolking een gelukkig leven kan leiden en niet onderdaan is aan de begeerten van kleine groepjes mensen die toevallig oneerlijke dynastieke macht hebben verworven. En, om mijn critici voor te zijn, vertel me niet die oude leugen (die Orangisten nog wel eens willen bezigen) dat je überhaupt geen mooie sprookjes en verhalen kunt maken rondom republieken. Immers, Star Wars Episode I, II en III gaan onder andere over het verval en einde van de Galactische Republiek door een staatsgreep van de kwaadaardige Sith, waarna we in Episode IV, V en VI zien hoe een rebellenbeweging onder leiding van de laatste deugd-verdedigende Jedi erin slaagt het Keizerrijk (een soort kiesmonarchie waarin de meester zijn leerling coöpteert als opvolger) ten val te brengen en een Nieuwe Republiek te stichten. Dat epische verhaal heeft ook tientallen miljoenen fans geworven, al decennia, dus republikeinse fictie (en non-fictie) kan absoluut succesvol zijn.

Overigens sluit ik niet uit dat ik ooit nog eens Game of Thrones ga proberen vanaf seizoen 1 aflevering 1, maar het is waarschijnlijk niet aan mij besteed.

 

 

Afbeelding 1: Screenshot trailer seizoen 7 Game of Thrones.
Afbeelding 2: Screenshot Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith.