De makers van de succesvolle televisieserie Game of Thrones kondigden anderhalve week geleden aan bezig te zijn met maar liefst vijf spin-offseries. Schrijver George R.R. Martin van A Song of Ice and Fire, de boekenserie waarop GoT is gebaseerd, lichtte gisteren een tipje van de sluier op. Dunk & Egg en Robert’s Rebellion zullen niet worden verfilmd.

 

In het artikel dat vorige week over GoT schreef sprak ik de verwachting uit dat de boekenserie Dunk & Egg, een andere serie van George R.R. Martin in het GoT-universum, verfilmd zou worden, en het verhaal van de opstand van Robert Baratheon en Ned Stark tegen de koning, het achtergrondverhaal van de huidige GoT-serie.

Maar George R.R. Martin zegt dat deze verhalen sowieso niet verfilmd zullen worden. Hij heeft hier ook goede redenen voor. De serie Dunk & Egg is nog niet af. Hij wil niet dat de serie vooruit gaat lopen straks op de boeken, wat met Game of Thrones is gebeurd. Men is daar nu verder met het verhaal dan Martin in zijn boekenserie. Dat moet niet nog een keer gebeuren.

Het verhaal van Robert’s Rebellion zal ook niet verfilmd worden, omdat we precies weten hoe dit verhaal afloopt. De verrassing is er helemaal af. We weten wie doodgaat en wie niet. George R.R. Martin wil juist nieuwe verhalen waarvan we de afloop niet kennen. De spin-offs zullen, zo vertelt Martin, ook niet gaan over personen uit de GoT-serie. Dus geen Frasier-achtige serie (Frasier in een personage uit Cheers die daarna zijn eigen serie kreeg).

Ten slotte is het de vraag of alle vijf conceptseries, waar nu aan gewerkt wordt, het uiteindelijk zullen schoppen tot een televisieserie. De concurrentie op de televisie is moordend. Eerst moeten er pilotseries worden gemaakt. En niet alle pilots worden een TV-serie. We weten, net als bij Game of Thrones zelf, de afloop nog niet dus.