Met de wedstrijd ADO Den Haag tegen FC Utrecht begint vanavond het nieuwe seizoen van de Eredivisie. Nadat voetballiefhebbers de afgelopen weken vooral hebben kunnen genieten van internationaal damesvoetbal, is het nu weer tijd voor de heren in clubverband.

Titelverdediger is Feyenoord. De Rotterdamse club wist dit voorjaar voor het eerst sinds 1999 de landstitel te veroveren. Een bijzondere prestatie die voor een groot gedeelte te danken was aan de teruggekeerde Dirk Kuyt en aan coach Giovanni van Bronckhorst.

De vraag is nu of de Rotterdamse club deze titel kan prolongeren. Niet is onmogelijk, maar het zal lastig worden. Dirk Kuyt is gestopt en een aantal smaakmakers zoals Eljero Elia en Rick Karsdorp verlieten de club. Hun vervangers zijn op het eerste oog van mindere kwaliteit. Maar wellicht weet de club opnieuw te verrassen.

Als Feyenoord zou afhaken gaat de strijd normaal gesproken tussen Ajax en PSV. Laatstgenoemde club lijkt het vooralsnog erg lastig te hebben. Vorige week werden de Eindhovenaren onverwachts uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League door een relatief onbekende Kroatische club. Bovendien was er sprake van een ware leegloop. Een groot gedeelte van de topspelers vertrok naar het buitenland.

Ook Ajax is bepaald niet vrolijk begonnen aan het nieuwe jaar. Het begon natuurlijk dramatisch met het tragische noodlot voor middenvelder Abdelhak Nouri. Tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk zakte hij in elkaar en nog altijd is hij niet bij kennis. De verwachting is dat dat ook nooit meer gaat gebeuren. De sportieve resultaten worden dan uiteraard van ondergeschikt belang, maar toch wist Ajax in de voorronde van de Champions League aardig voor de dag te komen. Desondanks werd het na twee gelijke spelen tegen het Franse Nice uitgeschakeld en moet het genoegen nemen met de voorronde van de Europa League. Toch zijn de meeste spelers vooralsnog gebleven. Als de nieuwe trainer, Marcel Keizer, deze ploeg aan de praat weet te krijgen kan het een ontzettend mooi jaar worden voor de Amsterdammers.

Zijn er naast de traditionele top drie van de Eredvisie nog andere kanshebbers voor de titel? Het kan natuurlijk altijd, maar de kans lijkt klein. Kampioen van 2010 Twente zit nog altijd in de financiële problemen en het Alkmaarse AZ lijkt maximaal de vierde plek te kunnen behalen. Andere outsiders zouden eventueel Utrecht of Heerenveen kunnen zijn, maar ook zij zullen hoogstwaarschijnlijk kwalitatief net te kort komen om serieus mee te doen voor de landstitel.

Wat we in elk geval zeker weten is dat de Eredivisie ook dit jaar weer garant staat voor vermaak en spanning. Natuurlijk ligt de kwaliteit van de Nederlandse competitie mijlenver onder die van bijvoorbeeld Engeland en Spanje, maar attractief is het altijd. De Spaanse en Italiaanse competities zijn de laatste jaren erg eentonig geworden. Hetzelfde geldt voor Frankrijk en Duitsland waar het niveau op zichzelf wel vele malen hoger ligt. Nederlandse clubs dingen op een enkele uitzondering na al even niet meer mee naar de grote Europese prijzen, maar intern blijft onze eigen Eredivisie een genot om naar te kijken.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons