Het Nederlandse wielrennen zit al meerdere jaren in de lift. Met overwinningen in grote klassiekers, zoals Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik en Niki Terpstra in Parijs-Roubaix, staat ons land weer volop in de kaart. Dat is de jaren ervoor behoorlijk anders geweest: tussen 2005 en 2014 er zelfs niet één Nederlander een etappe in de Tour. Nu is het bijna elke keer raak. Een eindzege ontbreekt vooralsnog echter.

Vandaag kan de Limburgse Tom Dumoulin daar een einde aan maken. Hij kan als eerste Nederland in de geschiedenis de Ronde van Italië op zijn naam schrijven. Joop Zoetemelk en Jan Janssen wonnen in een ver verleden de Tour, maar in de Giro werd nog nooit door een landgenoot gezegevierd.

Vorig jaar was Steven Kruijswijk ook al heel dichtbij. Hij reed de laatste dagen van de Giro in de roze leiderstrui, maar viel in een afdaling. Uiteindelijk werd hij vierde in het algemeen klassement. Een deceptie. In de Ronde van Spanje, de Vuelta, doen de Nederlanders het inmiddels ook al enkele jaren uitstekend. Maar de eindzege bleef ook daar uit.

Ook Tom Dumoulin leek afgelopen week in dat rijtje bijgeschreven te kunnen worden. Hij stond ruim aan de leiding van het klassement, maar verloor een groot gedeelte van zijn voorsprong nadat hij tijdens een bergetappe plotseling nodig naar het toilet moest. De concurrentie wachtte niet. Een paar dagen later verloor Dumoulin de leiding aan de Colombiaan Nairo Quintana.

Vandaag is de laatste etappe. Een tijdrit. Dumoulin is inmiddels weliswaar de vierde in de rankschikking, maar zijn achterstand op de drie rijders voor hem is minimaal. Minder dan een minuut. Als tijdrijder zou Dumoulin normaal gesproken in staat moeten zijn om dat gat te dichten. Quintana, Nibali en de Fransman Pinot zijn geen uitgesproken specialisten. Bovendien is het parcours vlak, wat ook in het voordeel van de Nederlander werkt.

Aan het einde van de middag kunnen we dus zomaar eindelijk een Nederlandse Giro-winnaar hebben. Het zou tijd worden, en bovendien dik verdiend. Voor Dumoulin, maar ook en vooral voor de Nederlandse wielerfans die jaren hebben moeten afzien. Wellicht kan Dumoulin vervolgens in 2018 het ultieme bereiken: het hoogste trapje van de Tour de France in Parijs.