Sophie Hannah treedt in de voetsporen van Agatha Christie en laat Hercule Poirot terugkeren voor The Monogram Murders. Helemaal geslaagd is de terugkeer helaas niet.

Niets zo vervelend wanneer een iconisch fictief figuur geen nieuwe avonturen meer kan beleven omdat de schrijver – al dan niet te vroeg – het aardse voor het eeuwige heeft verruild. De erfgenamen willen dan nog wel eens, uit artistieke of geldelijke overwegingen (of een combinatie van deze twee), aan deze avonturen een vervolg geven door een andere schrijver een nieuw verhaal te laten schrijven. James Bond, Sherlock Holmes maar ook The Godfather zijn allemaal tot leven gewekt door nieuwe schrijvers. Tot voor kort bleef Hercule Poirot buiten schot. Zijn finale optreden Curtain: Poirot’s Last Case verscheen in 1975 van de hand van Agatha Christie (1890-1976). De afgelopen jaren is Poirot opnieuw leven ingeblazen door de nauwgezette en zeer succesvolle TV-bewerking met in de hoofdrol David Suchet die zonder twijfel tekent voor de definitieve vertolking van de Belgische detective. Recent is echter de verfilming van Curtain verschenen en is ook op dit vlak een einde gekomen aan Poirot. Sophie Hannah springt in dit gat en levert met The Monogram Murders een nieuw avontuur van Poirot af.

De retraite van Poirot

Met Curtain maakte Agatha Christie definitief een einde aan het personage Poirot. Een einde dat zij al in de jaren veertig voorzag en schreef, maar pas in 1975 uitbracht als slot voor de Poirot-reeks. Dit betekent dat ieder nieuw avontuur van Poirot binnen de bestaande canon moet plaats vinden. Thrillerauteur Sophie Hannah (1971) heeft dit handig opgelost door The Monogram Murders in de hoogtijdagen van Poirot – de jaren twintig – te laten plaats vinden. In die periode is Poirot op retraite en is hij ‘ondergedoken’ bij een hospita niet ver van zijn befaamde kantoor en huis in de Whitehaven Mansions. Toevalligerwijs woont daar ook Edward Catchpool van Scotland Yard die voor dit mysterie de rol van Poirot’s trouwe sidekick Hastings heeft overgenomen. En ondanks dat Poirot niet zo lang op retraite is, heeft hij al diverse gewoontes opgedaan waaronder koffie drinken bij het nabijgelegen Pleasant’s Coffee House. Op een avond stormt daar een mysterieuze dame binnen die uiteindelijk een connectie heeft met een drievoudige moord in het Bloxham Hotel. De drie slachtoffers – die elkaar blijken te kennen – zijn allemaal op hun eigen kamer vermoord, teruggevonden in dezelfde houding en met in hun mond een manchetknoop met initialen: de Monogram Murders zijn geboren. Aan Poirot en Catchpool de taak om dit mysterie op te lossen.

Niet geheel geslaagd

Hoewel The Monogram Murders lekker wegleest en een prima ‘pageturner’ is die zonder meer herkenbaar is als Poirot-mysterie. schort er toch het nodige aan. De gebeurtenissen en (tussentijdse) oplossingen zijn soms vergezocht en niet heel erg realistisch. Daarbij komt het karakter van Poirot ook pedanter over dan normaal en zijn de door hem aangedragen oplossingen zo uniek dat het de geloofwaardigheid, maar ook de consistentie van het verhaal niet ten goede komt. Het hangt somt net iets te veel van toevalligheden aan elkaar. Ook introduceert Hannah een wat geforceerd jeugdtrauma om Catchpool wat reliëf te geven. Al met al – zeker voor fans van Poirot – geen straf om te lezen, maar het zal voor David Suchet hoogstwaarschijnlijk geen aanleiding zijn om nog één keer in de huid van Hercule Poirot te kruipen. En dat is dan de echte misdaad van The Monogram Murders.

‘The Monogram Murders. The Brand New Hercule Poirot Mystery’ van Sophie Hannah. Het boek is ook in een Nederlandse vertaling verschenen als ‘De Monogram Moorden’, uitgegeven doorHouse of Books.

Ferdi de Lange (1980) recenseert boeken en concerten op zijn cultuurblog FerdiBlog.