Columnist Phaedra Werkhoven was erg geschrokken toen ze hoorde dat een natuurkundeleraar op de school van haar dochter doodleuk beweerde dat 9/11 geen terroristische aanslag was. De school heeft de leraar inmiddels op de vingers getikt en gaat met hem een kritisch gesprek aan.

Natuurkundedocent Jan Allaart, werkzaam aan het Zutphense Baudartius College, zei dat 9/11 naar zijn mening geen islamitische aanslag was. Hij presenteerde dit, naar eigen zeggen, als zijn mening, niet als feit. De school vindt dat een docent zulke uitspraken niet mag doen, Rector Andries Mulder zei tegen het AD:

Je hebt met jonge mensen te maken. Als prikkel voor een discussie kan het wel en als privépersoon mag je het in je eigen omgeving ook zeggen, maar je kunt het niet als waarheid brengen. Ik moet er met hem nog over praten. En onderzoeken hoe het echt zit.

Phaedra Werkhoven reageerde minder mild. In haar column schreef ze:

Het onderwijs en de docenten moeten een baken zijn, zich aan algemeen geaccepteerde feiten houden en kennis overbrengen. Vergiftig mijn kind niet met vaag gelul.

En daar heeft ze volkomen gelijk in. Complottheorieën en pseudowetenschap horen niet op het voortgezet onderwijs thuis, behalve natuurlijk als ze bestreden worden. Zeker in deze tijden van nepnieuws heeft het onderwijs juist als taak om leerlingen en studenten zich tegen zulke nonsens te wapenen. Als een docent die 9/11 een inside job vindt de ruimte krijgt om zijn pseudo-intellectuele gif te verspreiden, dan kunnen Holocaust-ontkenners, maanlanding-ontkenners, Soros-Cassandra’s en andere wappies hun feestelijke gang gaan.

Mijn verhaal wil ik eindigen met een aardige complottheorie, waar ik mee geconfronteerd werd op mijn middelbare school, het gereformeerde Greijdanus College in Zwolle. Het is meer dan twintig jaar geleden, maar ach, het is een leuke anekdote. Zoals u misschien weet zijn veel zogenoemde Bijbelgetrouwe christenen fel tegen de evolutietheorie, omdat God de aarde 6000 jaar geleden zou hebben geschapen in slechts zes dagen (want hij rustte op de zevende dag) van vierentwintig uur. Waarom dan toch zo veel wetenschappers de evolutietheorie voor waar houden? Dat doen ze stiekem niet, maar ze houden wetenschappelijke ontdekkingen tegen die wijzen op het tegendeel, de snoodaards. Doel van veel wetenschap is namelijk niet om kennis te verwerven, maar om christenen te doen laten twijfelen aan het algemeen onbetwijfeld christelijk geloof. Geniaal. Het lijkt op de complottheorie, die in de Verenigde Staten onder evangelische christenen populair is, dat de duivel allemaal dinosaurusskeletten heeft begraven onder de grond, in de wetenschap dat de mens die over duizenden jaren zou gaan opgraven en dan zou gaan twijfelen aan de christelijke waarheid. Credo quia absurdum.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons