Alex Jones, hoofdredacteur van de beruchte complotwebsite Infowars, is van iTunes gegooid. Eerder al schorste Facebook het account van Jones, vanwege het nepnieuws en de samenzweringstheorieën die hij verspreidt en hebben ook Youtube en Spotify actie ondernomen.

Alex Jones is de koning van de complottheorieën. Hij verspreidt ze via zijn website Infowars. Jones beweerde onder meer dat de Amerikaanse regering achter 9/11 en de bomaanslag in Oklahoma City zou zitten, maar ook dat de maanlandingen fake waren en het Pizzagate complot, dat de Democraten stiekem een pedofielennetwerk hadden opgezet, via het codewoord ‘cheese pizza’. Verder zou de Federale overheid in het geheim hormonen aan vruchtenjus toevoegen, met de bedoeling om jongens in homo’s te veranderen.

Een moreel kompas heeft Jones niet. De schietpartij van enkele jaren geleden op de Sandy Hook basisschool, waarbij 20 kinderen en 6 volwassen werden vermoord, was volgens Jones een complot van de overheid om het vrije wapenbezit aan te pakken. Jones eiste afgelopen week een miljoen euro schadevergoeding van enkele nabestaanden van het drama, omdat zij zijn complottheorieën actief bestreden. Leonard Pozner en Veronique de la Rosa, ouders van een van de slachtoffers van de moordpartij, werden door complotdenkers gestalkt en geïntimideerd. Daarom moesten ze tot zeven keer toe verhuizen, om van de aluhoedjes af te komen. De trollen zetten het nieuwe adres echter weer op internet, zodat de haatcampagne kon blijven doorgaan.

Leonard Pozner en Veronique de la Rosa hebben een rechtszaak tegen Infowars gestart vanwege laster. Er spelen nu ook twee andere rechtszaken tegen de canard-website. Jones eist een miljoen schadevergoeding, om de proceskosten te kunnen betalen. Hij is bereid dit in te trekken, als zijn aanklagers stoppen met hun processen. Volgens Jones’ advocaat wordt de vrijheid van meningsuiting van zijn cliënt ernstig bedreigd. Maar uiteraard gaat het hier om een fenomeen dat met meningen niets te maken heeft.

Twitter heeft het account van Jones (nog) niet verwijderd.

 

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons