De wondere wereld van Jeroen Adema is niet gecompliceerd en niet genuanceerd daarom deel ik met u mijn aversie van Budget-Airlines en luchthavens.

In de goede oude tijd was vliegen een luxe die slechts weinigen was weggelegd. Met de KLM kon je vanaf een drassig polderveldje naar verscheidene Europese steden en in vele etappes naar Nederlands-Indië. Tijdens deze vluchten werd men voorzien van een maaltijd en liters drank. Hoewel veel Nederlandse passagiers gewoon hun eigen bammetjes meenamen, uit vrees dat de maaltijd extra kosten zou opleveren. In diezelfde goede oude tijd hoefde men zich niet bezig te houden met absurde veiligheidscontroles en belachelijk vroege inchecktijden en overdreven hoge kosten voor het meebrengen van bagage.

Hoe anders is het tegenwoordig om te vliegen. Ja, transport per vliegtuig is voor iedereen betaalbaar geworden, maar wil je dat ook? Neem nu Ryanair, een ticket kost dan wel misschien maar een cent. Er zijn nog vele andere kosten om rekening mee te houden. Het meebrengen van koffer (met kleding en toilettas) kost vijftien euro, men probeert ook de passagiers een dure verzekering aan te smeren. Trap je er in dan kost je dat weer zes euro. Verder kun je er voor kiezen om priority boarding te kopen. Drie euro zodat je als eerste in een krakkemikkige bus naar het vliegtuig wordt gereden, waar iedereen je daar dan omver loopt zodat je als laatste in het vliegtuig aankomt. Een grote mond van de stewardess is dan je deel en ja, je zit nog naast die vrouw met het schreeuwende kind of die dikke man die zich sinds 1980 niet meer gewassen heeft. Voor dit genoegen ben je dus vierentwintig euro en één cent kwijt. Tel daar de belastingen bij op en je zit op dezelfde prijs als de goedkoopste vlucht met Lufthansa of British Airways.

Een ander nadeel en prijsverhogend is de locatie waar je landt. Ryanair vliegt niet naar Amsterdam maar naar Eindhoven, onwetenden denken dat ze met een paar minuten in Amsterdam zijn maar Eindhoven – Amsterdam is nog altijd 90 minuten met de trein en weer ben je een paar tientjes lichter. Van Eindhoven naar Milaan met Ryanair? Heel mooi, je landt in Bergamo nabij de Zwitserse grens, met een veel te dure bus kun je dan naar Milaan. Met Wizzair naar Wenen? Leuk maar je landt in Bratislava (Pressburg), dus niet alleen in een andere stad maar in een compleet ander land! Maar je bent dan wel voor een tientje vertrokken. Maar nu mag je in een verouderde Ikarus stadsbus en in een veel te oude stoptrein in anderhalve uur naar Wenen kachelen. Huur je een auto dan ben je er in drie kwartier.

Maar voor je het vliegtuig ook maar binnenkomt wordt je helemaal gescand en onzedelijk betast. Hebben ze je water en shampoo afgepakt en moet je uren rondhangen in een vertrekhal met een gezelligheidsfactor die nog lager is dan het plaatselijke crematorium. Schiphol en Kastrup vallen nog mee, maar wee de ongelukkige die zijn twee uur moeten doorbrengen op de luchthaven van Vilnius of Skopje. Breng een boek mee of probeer je zelf in de lounge van de luchthaven te smokkelen.

Als je wilt vliegen doe verstandig en kies voor een full-service airline. Ik kan jullie uit ervaring KLM of Lufthansa aanbevelen. Waar mogelijk krijg je dan goede koffie en hapje te eten. Goed, in de Businessclass krijg je meer maar dat kost ook meer. Met wat mazzel krijg je een upgrade Premium Economy, zoals bij SAS, dat is dan een verademing. Met een paar Euro meer heb je je bagage dan ook gedekt. Kortom, laat je niet naaien door Ryanair en co. Waar je verplicht allerlei extra’s moet boeken om überhaupt een koffer mee te mogen nemen.

Als ik vlieg dan vlieg ik liever met een wat duurdere airline. Als ik naar Kopenhagen vlieg dan wil ik in Kopenhagen landen en niet in Billund op Jutland. En ja, ik wil mijn sandwich en koffie gratis en niet voor dertig euro en ik wil mijn eigen MP3 spelertje gebruiken en niet een DVD-speler van Ryanair huren. Dan maar voor honderd euro vliegen zonder verborgen kosten in plaats van een paar tientjes en aan het einde van de vlucht ontdekken dat mijn creditcard rookt en ik tientallen euro’s lichter ben!