Laatst was ik nog een paar dagen in België. Op een verveeld moment zag ik daar op de Vlaamse zender “Vier” het programma “Achter de Rug” voorbij komen, waarin twee centrale gasten in een roast tot op het bot werden gefileerd. Ook presentator Sven Leyers kreeg er van langs. De soms snoeiharde grappen waren niet van de lucht. Natuurlijk mochten de centrale gasten na nu roast ook zelf even uitdelen. Maar toch, voor de tere gevoelige Nederlander was dit programma niet zo geschikt.

Het blad “Humo” publiceert iedere week weer een paar cartoons van Jeroom Snelders. Ook Jeroom zoekt vaak de grens op en gaat er ook over. Opmerkelijk genoeg komt men in Vlaanderen daar gemakkelijker mee weg dan in Nederland. De grofste Nederlandstalige komieken zijn dan ook geen Nederlanders maar Vlamingen. Alex Agnew en Phillipe Geubels leggen vaak de vinger op de zere plek. Dat is iets wat het Nederlandse publiek steeds minder weet te waarderen.

Bij het minste of geringste is de Nederlandse publieke opinie in de wiek geschoten en hangt men weer dagen lang de vermoorde onschuld uit. Uiteraard mogen Twitter en Facebook daarvan meegenieten. Neem nu René van der Gijp, die naar aanleiding van de geslachtsverandering van Boudewijn van Spilbeek als Renate van der Gijp door het leven ging. Persoonlijk vond ik de grap onsmakelijk maar onschuldig. Maar dat mocht ik niet vinden. De fatsoenspolitie belde al aan om mij er op te wijzen dat René van der Gijp mede verantwoordelijk was voor het hoge zelfmoordcijfer onder LHBT’ers. Niet dat zoiets waar is. Ik heb van der Gijp het vaak genoeg horen opnemen voor LHBT’ers. Hij is er zelf geen en hij veroorlooft zich daar botte grappen over te maken. Big deal! In een dorpskroeg in Losser of een voetbalkantine in Mill hoor je dezelfde grappen ook. De schijnheiligheid van de woede op Van der Gijp werd bewezen door de “Luizenmoeder”, waar een Afrikaanse man als schoonmaker werd aangezien. Daar hoorde je niemand over klagen. Maar ja de “Luizenmoeder” komt op de NPO, dus dan mag een botte grap wel…

Nederland is een calvinistisch land. Door en door moralistisch. En door en door hypocriet. De NPO mag dus wel grappen over Afrikanen maken, maar u mag niet. Dat heeft de Rossumse carnavalsvereniging “de Sjeesköttels” afgelopen zondag weer mogen merken toen ze onder het motto: Noe goa’j ’t beleaven, Afrika komt tot leaven (Nu ga je het beleven, Afrika komt tot leven) als Afrikanen uitgedost aan de grote Twentse Carnavalsoptocht meededen. Publiek en jury konden de wagen en de groep waarderen, want ze wonnen de vijfde prijs. Maar natuurlijk waren onze linkse bakfietsliberalen (van de GroenLinkse of Democratische persuasie) weer in de wiek geschoten. Zo is carnaval niet meer veilig voor zwarte kinderen. De Sjeesköttels moeten zich verontschuldigen, wat ze onder druk van de woeste Grachtengordel ook deden, en ga zo maar door.

Het was een mooie wagen, creatief gedaan en ik vond het persoonlijk wel meevallen. De meeste Afrikanen zijn zwart dus als je ze uitbeeldt dan zijn ze dus ook zwart. Met carnaval mag je de boel op de hak nemen. Bij de Rosenmontagsoptocht van Düsseldorf werd Merkel afgebeeld als een giftige zwarte weduwe en Theresa May bracht een niet levenswaardig kind genaamd “Brexit” op de wereld. Niemand die zich beledigd voelde, maar alleen juichende en zingende mensen langs de kant.

Daar zit nu net het probleem. Zaken waar wij ons druk horen te maken die interesseren ons niet meer. Wat maakt het uit dat er een minister van Buitenlandse zaken aperte leugens vertelt? Wat maakt het uit dat we een minister van Binnenlandse zaken hebben die het met de democratie niet zo nauw neemt? We merken het niet meer, want we zijn iedere dag over kleine onbelangrijke zaken beledigd. Mag ik Belg of Deen worden? Die schijnen nog wel normaal te kunnen denken. Alaaf en Ahoi!

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons