Goed, ik geef het toe. Stiekem, heel stiekem lees ik nog wel eens de Donald Duck. In de wachtkamer bij de dokter of bij de Chinees. Ook lees ik hem als er peetkinderen langskomen.

 

Carl Barks

Vroeger, in de jaren tachtig en negentig, had ik zelf een abonnement op de Donald Duck. Mijn grootvader van mijn vaders kant vond dat maar niets, helaas voor hem las zijn vrouw de Donald Duck stiekem bij mij. Aan mijn moeders kant werd de Donald Duck verslonden. Persoonlijk vind het oeuvre van Carl Barks en Don Rosa het sterkste, omdat zij het Donald Duck universum hebben gecreëerd. De werken van Barks zijn een mooie satire op het Amerika van de jaren vijftig en zestig. Barks introduceerde figuren zoals Dagobert Duck (Scrooge McDuck), Guus Geluk (Gladstone Gander) en de Zware Jongens (The Beagle Boys). Figuren zoals Katrien Duck (Daisy Duck), Kwik, Kwek en Kwak (Louie, Huwey and Dewey) zijn door Walt Disney zelf bedacht en zijn door Barks en Rosa in hun strips verwerkt.

Toen in 1989 de serie Ducktales op TV verscheen waren veel verhalen al bekend voor mij, want zij hadden als Carl Barks verhaal al in de Donald Duck gestaan. Toch was, en is, de eerste versie van Ducktales het bekijken meer dan waard. De serie gaat namelijk verder en geeft naast het avontuur ook stiekem lessen mee over familiewaarden en verantwoordelijkheidsbesef. Een flink verschil met het allereerste optreden van Dagobert Duck in “Christmas in Bear Mountain”, waarin Dagobert een misantropische oude vrek is. Die vrekkigheid kenmerkt Dagobert in zijn latere leven nog steeds. Hoewel…

In veel strips van Barks is Donald muntenpoetser voor een relatief laag salaris. Toch woont hij vrijstaand, heeft hij alle gemakken die een modern mens nodig heeft en kunnen Donald en zijn neefjes redelijk goed eten. Volgens het marxistische boek “How to Read Donald Duck: Imperialist Ideology in the Disney Comic” van Ariel Dorfman komt dat omdat Carl Barks de gierigheid van Dagobert als satire op de gierigheid van Walt Disney gebruikte. In sommige strips van Barks is Dagobert helemaal niet gierig. In tegendeel in “A Christmas for Shacktown” smijt hij er duizenden dollars tegenaan om speelgoed en eten voor de arme kinderen te kopen. In een wedstrijd wie het grootste beeld van Cornelis Prul kan doneren geeft Dagobert zelfs zijn halve vermogen uit.

 

Gullere Dagobert

In Ducktales zien we dan ook een ruimhartigere en gullere Dagobert. Wel is Dagobert net zoals in de strips nog steeds niet vies van avontuur en risico. Toch zijn er verschillen. Donald Duck speelt een bijzonder kleine rol, want hij heeft dienst genomen bij de marine en verdwijnt praktisch uit de serie. De rol van Donald wordt ingenomen door Turbo McKwek (Launchpad McQuack) Hoewel de figuur Turbo McKwek erg grappig is en bijna net zo ongelukkig als Donald Duck doet hij te kort aan de verhalen van Barks. De 10-jarige Jeroen Adema vond dat niet zo erg. Maar de 39 jarige Carl Barksminnende Jeroen Adema vindt dat wél.

De nieuwe versie van Ducktales geeft Donald een grotere rol. Net als in de pilot uit 1987 zijn Donald en Dagobert uit elkaar gegroeid. Dagobert moet in beide pilotafleveringen eerst niets weten van zijn achterneefjes. (Een houding die rechtstreeks uit de werken van zowel Carl Barks en Don Rosa komt.) Aan het einde van de pilot is de familievrede hersteld en trekken Donald en zijn neefjes bij Dagobert in.

Net als Ducktales 1987 bestaat Ducktales 2017 uit losse avonturen, maar een zit een samenhang in. Was het in 1987 de jacht op de Gouden Zon. In 2017 is het de vraag: “Wie is Della Duck”? Della Duck heeft op een mooie dag ooit Kwik, Kwek en Kwak bij Donald te logeren gegeven maar om wat voor reden nooit opgehaald. In Ducktales 2017 krijgt de kijker te weten dat er iets tussen Della en Dagobert moet zijn voorgevallen, waardoor Dagobert een misantropische vrek werd. Volgens Don Rosa, en zijn verhaallijn is de officiële canon onder Donald Duckfans, wilde Della piloot worden en is zij verdwenen. Een inleiding van het huidige plot van Ducktales is trouwens rechtstreeks afkomstig uit de Nederlandse Donald Duckstrip “Tachtig is prachtig” uit 2014. Kwek gaat trouwens ook op onderzoek uit naar het lot van zijn moeder. Daarbij krijgt de hulp van Webby Vanderquack. Kwek begint tijdens de serie ook op andere gedachten te komen en begint te geloven dat zijn moeder slecht geworden is.

 

Ducktales 2017

Verder beleeft de familie Duck weer het nodige aan avonturen tijdens Ducktales 2017. Vaak gebaseerd op de strips van Barks en Rosa. Er wordt ook naar die strips verwezen. Toch zijn er paar elementen die Ducktales 2017 beter maken. Ja, er zijn nog steeds wijze levenslessen in maar ze zijn beter verstopt. Ook hebben Kwik, Kwek en Kwak ieder hun eigen karakter en vullen ze elkaar niet meer aan. Verder is de comicbook tekenstijl een verfrissende stijl. Ook zijn er referenties aan de moderne Amerikaanse maatschappij. Zouden zij bij Disney lessen uit Nederland en Scandinavië hebben gekregen? Waar dit in de strips al 30 jaar gebeurt.

Wat mij minder aanstaat is dat Disney vrij vrekkig omgaat met het vrijgeven van afleveringen waardoor de serie ten onrechte minder interessant wordt. Tegelijkertijd heeft Disney Channel aangekondigd dat er een tweede seizoen komt. (Wat mij wel bevalt.) Wie opgegroeid is met Ducktales in de jaren tachtig en negentig zal de nieuwe serie prima kunnen waarderen. Hoewel het Disney Channel of Disney XD zou sieren als zij ook de Engelse versie zouden uitzenden. Want David Tennant (Dr.Who) als Dagobert Duck is een geniale keuze…

 

Afbeeldingen: Wikimedia / Wikipedia Commons