Jeroen Adema over Maarten Luther, ZDF, Das Erste, Voetbal Inside en Jelle Brandt Corstius.

 

Tussen hemel en hel

De 500-jarige verjaardag van de reformatie deed het ZDF besluiten twee films te maken over Maarten Luther. Daar heeft de ZDF veel geld ingestoken en dat was zowel maandag als dinsdag goed te zien. De kijker waande zich in het Wittenberg van het jaar 1517. Maar de verhaallijn liet soms te wensen over. Gisteren liet het ZDF de film “Das Luther Tribunal” zien. Het verhaal speelt zich af in Worms waar Luther zich moet verantwoorden voor keizer Karel V. De film werd als docudrama afgeschilderd. Een veredeld stukje schooltelevisie leek er meer op. De film werd zelfs hinderlijk onderbroken door stills en slowmotions. Er zat dus weinig opmerkelijks in. Behalve dan dat Luther, die gespeeld werd door Roman Knizka, opmerkte dat hij ook “geen heilige is”. Trouwens als de TV het publiek een waarheidsgetrouwe weergave van het proces tegen Luther wil voorschotelen, laat dan het “Hier sta ik en ik kan niet anders” weg. Dat staat niet in de Rijksannalen is dus waarschijnlijk nooit gezegd. Een legende. Een beetje jammer dus weer van het ZDF. Zonde van het kijk en luistergeld was het echter niet. De Nederlandse NPO kwam niet verder dan een liedjesfestijn van een uur op NPO 1. Dus deze film over Maarten Luther deed deze Reformatiedag meer recht.

Op de vooravond van de Reformatiedag was het ZDF ook al aan zet met een film over Maarten Luther. Die film wist ook al niet de juiste toon te raken. Goed, veredelde schooltelevisie was het niet. Maar een Luther meets Game of Thrones, daar had ik geen rekening mee gehouden. Zo wordt Thomas Müntzer gekruisigd, een non wordt tijdens een duivelsuitdrijving gebrandmerkt en Tetzel maakt er een spektakelshow van. Om 20:45 had ik dus al veel gezien. De bisschop van Brandenburg werd afgeschilderd als een duister crimineel figuur. Karel V heeft een piepstemmetje met een vet Nederlands accent. Wederom niet zo geslaagd. Hoewel Luther een potje rugby te zien spelen en Müntzer met een prideflag op zwaar bewapende ridders zien afstormen was weer zeer grappig. Maar al met al had “Zwischen Himmel und Hölle” net zo goed door RTL of SAT.1 geproduceerd kunnen zijn. Beide films zagen er goed uit en er viel veel te zien. Toch waren ze beiden toch niet geslaagd.

Niet bekeken, maar toch de winnaar van de avond was “Das Erste”, dat gisteren een herhaling uitzond van de film “Luther” uit 2003. Deze film, die ik toentertijd in Aken in de bioscoop heb bekeken, geeft goed en liefdevol weer hoe Wittenberg er in 1517 uitzag én vertelt op een spannende manier het verhaal van de reformatie. Opmerkelijk dat een herhaling om 22:30 ’s avonds de winnaar van de avond werd.

 

Voetbal Inside

Tot slot, en dit heeft niets met Luther te doen, heb ik de twee uitzendingen van “Voetbal Inside” bekeken waarin Jelle Brandt Corstius te sprake kwam. U heeft het misschien meegekregen. Jelle Brandt Corstius zou 15 jaar geleden verkracht zijn door een mannelijke collega. Hoewel daar absoluut geen verontschuldiging voor is, snap ik de ophef over “Voetbal Inside” niet. Het leek er inderdaad vrijdag sterk op dat de verkrachting van Corstius een reden van vermaak en hilariteit was, maar er wordt in het populaire RTL 7 programma altijd flink geouwehoerd dus het onderwerp viel ook ongelukkig. Wie wel eens vaker naar “Voetbal Inside” kijkt die weet dat ook, maar ja daar dat is voor onze culturele elite duidelijk te min.

Verder moeten we wel wat te schrijven hebben in het weekeinde dus werd Johan Derksen weer eens het slachtoffer van de linkse woede. Trouwens, Derksen lachte er niet eens om. Dat waren Genee en van der Gijp. Maandag heeft het team van “Voetbal Inside” zich daarvoor verontschuldigd en duidelijk gemaakt dat men niet de intentie om Corstius uit te lachen. Verkrachting is niet iets waar men om lacht. Blij dat men bij “Voetbal Inside” nog even duidelijk maakt. De hetze rondom Corstius moet voor de man al vervelend genoeg zijn. Die hoeven we niet verder uit te breiden. Walgelijke televisie is er in Nederland en Duitsland al genoeg.

Afbeelding: © Zwischen Himmel und Hölle,  ZDF