theme-sticky-logo-alt
Zo Voelt het om een Introvert Persoon te Zijn

Zo Voelt het om een Introvert Persoon te Zijn

De meeste mensen begrijpen niet hoe het voelt om introvert te zijn. Hoewel introverte mensen geaccepteerd zijn, zijn ze nog steeds een minderheid – misschien wel 30% van de bevolking – en voor veel mensen zijn ze een mysterie. Misvattingen zijn er in overvloed, wat betekent dat veel mensen denken te weten hoe het voelt om introvert te zijn, terwijl ze de plank volledig misslaan.

Mensen denken bijvoorbeeld vaak nog steeds dat introverte mensen zich eenzaam, verlegen of bang moeten voelen. Ze kunnen zich niet voorstellen hoe het echt voelt om introvert te zijn: volkomen normaal, vaak vredig en geconcentreerd, en af en toe uitgeput.

De waarheid is dat introvert zijn meestal niet anders voelt dan iemand anders zijn. Introverte mensen genieten van veel van dezelfde dingen als extraverte mensen, doen veel van dezelfde hobby’s en zijn graag bij hun vrienden (ja!). Maar het is waar dat introverte mensen soms dingen voelen die extraverte mensen niet voelen. En één daarvan – tijd voor jezelf – is de sleutel tot hoe het voelt om introvert te zijn.

Introvert zijn voelt volkomen normaal, vaak vredig en geconcentreerd, en af en toe uitputtend.

Introverte mensen voelen zich goed als ze alleen zijn

introvert-alleen-natuur

Introverte mensen voelen zich vaak rustig als ze alleen zijn. Alleen zijn voelt niet saai, eenzaam of leeg. In plaats daarvan voelt een introvert zijn diepste ervaringen wanneer hij of zij alleen nadenkt, droomt of nadenkt. En zelfs eenvoudige solo-activiteiten zoals lezen of tekenen voelen verfrissend voor een introvert.

Voor een introvert is tijd alleen geen “opvulling”. Het is vredig en ontspannend.

Maar om dit effect te hebben, moet alleen zijn zonder onderbrekingen. Geen afleiding, geen “snelle vragen”, niemand die zijn hoofd naar binnen steekt om een diner te plannen. Zelfs iemand anders in de kamer kan afleidend zijn; het is een zeldzame vriend met wie een introvert rustig kan zitten en genieten van de stilte.

In zekere zin zou je kunnen zeggen dat introvert zijn voelt als een monnik in hart en nieren. Je voelt je het meest helder en gefocust als je in stille contemplatie bent.

Natuurlijk hebben zelfs introverte mensen hun grenzen. Ja, introverte mensen voelen zich opgeladen door al die tijd alleen, maar ze zijn ook mensen en sociale wezens. Vroeg of laat wil een introvert vrienden of familie zien, of de wereld in. Maar voor een introvert is de “juiste” hoeveelheid tijd alleen niet een uur of twee, maar vaak een paar dagen.

Introverte mensen denken ook anders over gezelligheid

Voor een extravert voelt alleen zijn heel anders. Extraverte mensen kunnen zich rusteloos, verveeld of gewoon ongelukkig voelen als ze alleen zijn. Maar gezelligheid voelt goed en ze zoeken er vaak zoveel mogelijk van op.

Voor een introvert voelt gezelligheid niet per se goed. Het kan goed voelen – maar ook vermoeiend.

En sommige activiteiten voelen vermoeiender dan andere. Bijvoorbeeld:

  • Grote mensenmassa’s voelen meer afmattend dan kleine groepen
  • Luide ruimtes voelen vermoeiender dan stille ruimtes
  • Praten met nieuwe mensen voelt moeilijker dan praten met mensen die je kent

Deze activiteiten – of welke stimulerende sociale activiteit dan ook – zullen een introvert snel uitputten, zodat zelfs als ze er in het begin van genieten, ze zich al lang voor de extraverte mensen moe en opgebrand zullen voelen. En dat komt door hoe introverte mensen in elkaar zitten.

Introvert zijn voelt anders omdat onze hersenen anders zijn

brein-prikkels

Hoe kunnen introverte mensen zo anders denken over dezelfde activiteiten waar extraverte mensen van genieten? Het antwoord blijkt in onze hersenen te zitten.

Introvert zijn is genetisch bepaald en de hersenen van introverte mensen gaan een beetje anders om met dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die je een gevoel van vreugde geeft als je iets bereikt. Het is de chemische stof die de hersenen “beloont”. Extraverte en introverte mensen reageren heel verschillend op dopamine.

Hoe dopamine extraverte mensen beïnvloedt

Extraverte mensen zijn minder gevoelig voor dopamine. Dat betekent dat ze voortdurend op zoek moeten naar stimulatie om een gevoel van energie of geluk te krijgen – een “dopamine-hit”. Daarom lijken ze onophoudelijk energie te hebben om te kletsen, lachen, lachen, dansen of tijd door te brengen op plaatsen die luid, helder of druk zijn.

Hoe dopamine introverte mensen beïnvloedt

Introverte mensen zijn daarentegen gevoeliger voor dopamine. Ze krijgen dus heel gemakkelijk het gevoel van beloning en voldoening, zonder veel stimulans. Daarom kan een rustige middag met een boek zo meeslepend zijn voor een introvert en zo zielsverpletterend voor een extravert. Ondertussen overprikkelt de luide omgeving waar extraverte mensen goed in gedijen, introverte mensen juist, zodat ze er misschien niet eens van genieten.

Dat klopt: voor een introvert zijn feestjes passé.

Zo zitten we in elkaar

En dat verklaart het grootste verschil in hoe het voelt om introvert te zijn. We zeggen vaak dat “introverte mensen energie krijgen van alleen te zijn en extraverte mensen energie krijgen van mensen om zich heen te hebben”. Maar dat is niet echt waar. Luide sociale activiteiten putten iedereen uit, introvert of extravert – zelfs de meest sociale vlinder die je kent moet uiteindelijk crashen na een feestje. Maar extraverte mensen blijven dat gevoel van opwinding en voldoening najagen zodat ze meer dopamine krijgen. Het motiveert ze om door te gaan, te blijven kletsen of nog een dansje te wagen.

Introverte mensen voelen de naakte waarheid: dat ze uitgeput raken en dat het tijd is om naar huis te gaan. Dit verschil in energie is een kernonderdeel van de officiële introverte definitie.

Zo voelt het om introvert te zijn

Bel Powley GIF by Carrie Pilby The Movie

De waarheid is dat je misschien al weet hoe het voelt om introvert te zijn – zelfs als je dat niet bent.

Hier zijn twee voorbeelden:

1. Heb je ooit iets moeten doen wat iedereen heel leuk vond, maar waar jij gewoon geen zin in had?

Misschien werd je meegesleept naar een dansfeest terwijl je niet van dansen houdt. Misschien was het een chique sushirestaurant en ben jij de enige die niet van vis houdt. Of misschien stond je partner erop dat je naar een film ging die je echt niet wilde zien. Ken je dat gevoel nog?

Zo ja, dan weet je hoe het voelt om introvert te zijn op een feestje.

2. Heb je je ooit totaal ontspannen, verfrist en in vrede gevoeld – alsof je hele wezen gelukkig is?

Het kan in een kuuroord of spirituele retraite zijn geweest. Het kan zijn hoe je je voelt als je klaar bent met sporten, of als je samen met je vrienden een favoriet liedje zingt. Alsof alle vermoeidheid je heeft verlaten en je problemen niet meer zo groot lijken als voorheen.

Nou, zo voelt het ongeveer als je als introvert een lange tijd alleen bent.

Onthoud dat het OK is om introvert te zijn en dat elke introvert iets anders is. De een heeft misschien iets meer of minder tijd voor zichzelf nodig dan de ander. Sommigen zijn misschien heel extravert als ze bij je in de buurt zijn, en anderen zijn misschien superstil. Maar alle introverten hebben dezelfde basisbedrading, en het voelt niet zo anders dan elke andere gezonde persoonlijkheidstrek.

15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1