Jan Hoedeman en Tobias den Hartog hebben weer een primeurtje en Sybrand Buma en het CDA een symbolisch overwinninkje.

 

Het Wilhelmus moet straks verplicht worden op school, aldus het conceptregeerakkoord dat AD-journalisten Jan Hoedeman en Tobias den Hartog hebben ingezien. Voor het CDA was het zingen van het Wilhelmus een dingetje, om op die manier meer vaderlandsliefde bij de leerlingen te kweken, wat nuttig zou zijn in deze multiculturele tijden.

Gisteren speculeerde ik dat D66 wellicht achter het lek zit, maar door deze onthulling van Hoedeman en Den Hartog ben ik toch gaan twijfelen. D66 vindt als progressief-liberale partij het zingen van het Wilhelmus een beetje onzin. Behalve dat de latente republikeinse gevoelens van menig D66-aanhanger door dit compromis worden geschoffeerd is het zeer christelijke karakter van ons volkslied ook niet iets waar de seculiere D66’ers warm van worden, to put it mildly.

Links van D66 reageert men uiteraard nog kritischer. Tweep of Colour (ToC) Arzu Aslan weigert als schooljuf het Wilhelmus te zingen. Want Willem van Oranje is een witte man en deugt derhalve dus niet, ofzo.

Misschien moet de UvA daarom met een alternatief volkslied komen. Omdat ik de beroerdste niet ben bij dezen een voorzetje:

 

Gloria-a-a-a Wekker
ben ik, ik ben zo goed
Den UvA getrouwe
Het gaat om wat je voelt.
Een Vrouw van Kleur
ben ik, maar niet geleerd,
Robert Mugabe en Malcolm X
heb ik altijd geëerd.

 

Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, genderneutraal
Ik kan niets onderbouwen,
Een intersectioneel verhaal
Dat ik doch vroom mag blijven,
De prof die altijd zwetst
de witte man verdrijven
die mij elke dag weer kwetst.