De grootste intellectueel van Nederland werpt zich nu ook op als de nieuwe Vader des Vaderlands.

 

Thierry Baudet, leider van het Forum voor Democratie, heeft net als wijlen Pim Fortuyn geen last van valse bescheidenheid. Fortuyn wierp zich in 1992 op als de geestelijke opvolger van Joan Derk van der Capellen tot den Pol, de grote voorman van de patriottenbeweging in ons land en wekker van de Nederlandse natie. De lat ligt dus hoog. Maar vandaag is professor Pim dan toch door doctor Baudet overtroffen: de grootste intellectueel van Nederland ziet zichzelf namelijk ook als nieuwe Vader des Vaderlands.

Hoe dan? #hoedan

Het FvD heeft een tekenfilmpje gemaakt waarmee de Nederlandse Opstand tegen Spanje vergeleken wordt met de opstand van Thierry Baudet en de zijnen tegen de Europese Unie en het zogenoemde ‘partijkartel’. Het filmpje staat nog niet op Youtube, maar wel op Facebook. U kunt het hier bekijken. Hieronder de transcriptie:

Voice-over: ‘1568. Nederland gaat gebukt onder onrechtvaardige belastingen die ten goede komen aan Zuid-Europa. Vanuit Brussel zwaaien de Spanjaarden de scepter en houden nationale zetbazen in hun greep.’ Willem van Oranje, met een hoog Baudet-stemmetje: ‘Dit is een kartel! We moeten onze stem terugpakken!’ Voice-over: ‘En zo ontketende Willem van Oranje de 80-jarige oorlog. Na een felle strijd herwonnen we onze onafhankelijkheid. De Gouden Eeuw begon. 2017. Opnieuw gaat Nederland gebukt onder onrechtvaardige belastingen die ten goede komen aan Zuid-Europa. Vanuit Brussel worden Nederlandse politici aangestuurd. Het is tijd dat we opnieuw in beweging komen. Stem Forum voor Democratie op 15 maart.’

Het is zonder meer een hele interessante parallel. Vandaag de dag hebben we immers ook beeldenstormers die alles willen afbreken, bezorgde burgers die de betiteling ‘tokkies’ als geuzennaam dragen en daarnaast ook lieden die geloven dat een burgeroorlog op het punt van uitbreken staat. Thierry Baudet verlangt naar een nieuwe Gouden Eeuw, maar voordat die utopie aanbreekt moest eerst de oude wereld stuk. Het Forum voor Democratie is revolutionair en niet bereid om water bij de wijn te doen, net als de fanatieke beeldenstormers van destijds.

Begin dit jaar verscheen het geruchtmakend boek Willem van Oranje. De opportunistische vader des vaderlands van geschiedenisstudenten Aron Brouwer en Marthijn Wouters. Hoewel er op deze gepopulariseerde biografie wetenschappelijk gezien het nodige valt af te dingen staat de boodschap overeind: het was Willem van Oranje in de eerste plaats om zijn eigenbelang te doen, daarna kwam de natie. Mensen die overwegen om op 15 maart FvD te gaan stemmen moeten deze geschiedenisles goed in de oren knopen.

 

Nog iets:

Als Thierry Baudet Willem van Oranje is dan is Theo Hiddema natuurlijk Marnix van St. Aldegonde. Maar wie is admiraal Lumey?