Op 7 september 1940 begon de Luftwaffe met het bombarderen van Londen en andere Engelse steden: The Blitz. Ofschoon zo’n 40.000 burgers het leven zouden laten als gevolg van deze terreurbombardementen was de Duitse actie in militair opzicht een grote mislukking. 

Na Warschau en Rotterdam was Londen de derde grote stad die slachtoffer werd van de Duitse terreurbombardementen. Aan het einde van de Battle of Britain besloot Adolf Hitler opeens dat de Engelse steden gebombardeerd moesten worden. Dit was een politieke beslissing, een reactie op een Engels bombardement in Duitsland dat nauwelijks slachtoffers had geëist. Hitler wilde het Duitse volk echter laten zien dat hij een sterk leider was, dus moest de strategie plotseling worden gewijzigd.

De beslissing van Hitler was in militair-strategisch opzicht fataal, omdat de Engelse vliegvelden in Zuid-Engeland zich konden herstellen van de Duitse aanvallen. Bovendien werden de Duitse bommenwerpers op het laatste stukje van hun lange tocht naar Londen niet meer beschermd door de Duitse jachtvliegtuigen, die een beperkte actieradius hadden, waardoor ze makkelijkere doelwitten werden voor de Spitfires.

Met The Blitz hoopten de Duitsers de Engelse moraal te kunnen breken. Het tegendeel echter gebeurde. De burgers van Londen werden er vastberadener door. Natuurlijk moesten ze tijdens het luchtalarm de metro in vluchten en sommige mensen raakten als gevolg van de bombardementen hun huis of geliefden kwijt, maar de stad bleef standhouden. Overigens zouden de Engelsen niet leren van deze lessen en meenden ze enkele jaren later dat terreurbombardementen op Duitse steden de oorlog eerder zouden beëindigen. Maar ook de Duitsers bleven vastberaden. Pas in 1945, toen het Rode Leger voor de poorten stond, hadden ze er geen zin meer in.

The Battle of Britain kent duidelijke helden: de Engelse (en Tsjechische, Slowaakse en Poolse) Spitfire-piloten (hoewel zonder de Hurricanes de Engelsen de slag hadden verloren) die against all odds de Duitse overmacht wisten te weerstaan. De winnaars van The Blitz waren de burgers van Londen en de andere Engelse steden. Zij bleven de moed erin houden, waardoor Groot-Brittannië in de oorlog bleef en de Duitsers aan het westfront geen totale overwinning konden behalen.

 

Afbeeldingen: Wikimedia / Wikipedia Commons