Morgen is het precies 500 jaar geleden dat de Duitse monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van slotkapel van Wittenberg spijkerde, daarmee de Reformatie ontketenend. Een linkse kerk in het westen des lands liet de moderne Luther, Sylvana Simons, dit weekend een Lutherlezing verzorgen.

 

De hele lezing staat op Facebook.¬†U kunt die hier lezen. Simons laat zien van de geschiedenis, ook van de Nederlandse geschiedenis, totaal geen kaas te hebben gegeten. Ze denkt dat Luther gereformeerd is (nee, gereformeerden zijn calvinistisch); dat Calvijn het motto ‘Doe normaal, dan doe je al gek genoeg’ heeft bedacht en dat¬†Nederlanders in de zestiende eeuw in het driesnoer ‘God, Nederland, Koningshuis’ geloofden (Nederland bestond toen nog niet en in plaats van koningen waren de Oranjes toen nog prinsen en stadhouders).

Haar inleiding over Luther is natuurlijk een opstapje naar haar eigenlijke verhaal, namelijk over Sylvana Simons zelf. Identity Politics gaat immers ten diepste over jezelf. Simons vertelt dat ze tolerant is opgevoed, dus met een beetje christendom en een beetje islam, maar dat God volgens haar in werkelijkheid een Zwarte Godin is die op Sylvana Simons lijkt. Identity Politics wordt dus op deze manier religieus gefundeerd.

Maarten Luther wordt door Sylvana Simons trouwens wel een als emancipator gezien, iemand die ondanks zijn verwerpelijke standpunten ‘woke’ was. In die zin zijn Gloria Wekker, Jens van Tricht en Anja Meulenbelt van BIJ1 net als Sylvana Simons zelf natuurlijk moderne Maarten Luthers, evenals de 40.000 mensen die op 15 maarten op Artikel1 hebben gestemd.

Simons eindigt haar toespraak in een soort van gebed, waarin ze de nieuwe partijnaam lanceert.

 

Eerder vergelijk Peter R. de Vries zich ook met Maarten Luther. Op 31 oktober 2005, 488 jaar na de Reformatie, presenteerde de misdaadverslaggever zijn PRDV op het Binnenhof. Het was de bedoeling dat De Vries zijn 55 stellingen op de deur van het Tweede Kamergebouw zou hameren, maar dat mocht niet van het beveiligingspersoneel.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons

 

May the force bee with you: Artikel1 wordt Bij1