In november 1847 werd in Zwitserland een korte burgeroorlog uitgevochten tussen de liberale protestantse kantons en de conservatieve katholieke kantons. 

 

Zwitserland heeft zich in de Europese geschiedenis bijna altijd afzijdig gehouden, vandaar dat de geschiedenis van dit land weinig aandacht krijgt in de grote overzichtswerken. Bekend zijn alleen de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Habsburgers (vooral vanwege volksheld Wilhelm Tell), de oorlogen tegen Karel de Stoute van Bourgondië en de oorlogen in Italië, waar de Zwitserse landsknechten een belangrijke rol speelden. De paus was zo van de Zwitserse soldaten onder de indruk, dat ze zijn persoonlijke garde gingen vormen. In 1515, midden tijdens de Italiaanse Oorlogen, besloten de Zwitsers om zich neutraal te verklaren. Dat bleven ze daarna tijdens alle grote Europese conflicten. Alleen Napoleon wist Zwitserland te veroveren en om te vormen tot de Helvetische Republiek.

De Reformatie ging aan Zwitserland niet voorbij. Reformator Huldrych Zwingli kwam uit Zwitserland en reformator Calvijn had in het nabijgelegen Genève, dat zich in 1815 bij Zwitserland zou aansluiten, de macht gegrepen. Omdat Zwitserland een confederatie was van onafhankelijke gebieden bleven de katholieke gebieden katholiek en de protestantse gebieden protestants, hoewel aanvankelijk de katholieken dominant waren en later de protestanten.

In de negentiende eeuw kwam het liberalisme op. Vooral de julirevolutie in Frankrijk, die definitief een einde maakte aan de macht van de Bourbons en het Huis van Orléans op de troon bracht, had gevolgen voor Zwitserland. Protestantse kantons werden liberaler en gingen zich ook anticlericaal opstellen. De conservatieve katholieke kantons zagen dit met lede ogen aan en stichtten de Sonderbund, een apart bondgenootschap. Omdat deze bond de eenheid bedreigde kwam het in november 1847 tot een korte oorlog, die slechts enkele tientallen doden eiste. De katholieke kantons waren ver in de minderheid. Op 29 november gaven de laatste tegenstanders zich over. Hierdoor kon Zwitserland in 1848 omgevormd worden tot een sterkere federatie.

 

 

Afbeeldingen: Wikipedia / Wikimedia Commons