Oud-premier Ruud Lubbers is overleden. Hij werd 78 jaar.

 

Ruud Lubbers gaf leiding aan het familiebedrijf Hollandia, een constructiewerkplaats en machinefabriek in Krimpen aan den IJssel. Lubbers werd lid van de katholieke KVP en was minister van Economische Zaken ten tijde van het kabinet-Den Uyl. In 1978 volgde hij Willem Aantjes op als fractievoorzitter van het CDA en in 1982 volgde hij Dries van Agt op als premier. Tijdens de eerste twee kabinetten-Lubbers, toen het CDA regeerde met de VVD, werd de Nederlandse economie weer uit het slop gehaald. Lubbers legde het fundament voor het succes van paars in de jaren negentig.

Het derde kabinet-Lubbers, waarin het CDA met de PvdA regeerde, was geen succes. CDA en PvdA stonden op voet van oorlog met elkaar. De kroonprins van het CDA, Elco Brinkman, maakte er bovendien een zooitje van en zorgde ervoor dat het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 maar liefst 20 zetels verloor.

Na zijn premierschap werd Lubbers hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Ook trad Lubbers in 2006 en 2010 op als informateur.

 

Premier Mark Rutte reageerde op het overleden van Lubbers op Facebook met het volgende bericht:

Het verdrietige nieuws van het overlijden van oud-premier Ruud Lubbers komt als een schok. Nederland verliest een staatsman met een grote statuur. Als langstzittende premier in onze geschiedenis loodste hij Nederland in de jaren ‘80 door een zeer moeilijke economische periode heen. Met zijn brede kennis en ervaring en zijn onvermoeibare creativiteit wist hij voor elk probleem een oplossing te vinden.

Ruud Lubbers was daarnaast een overtuigd Europeaan en wereldburger. In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd.

Voor mij persoonlijk was Lubbers niet alleen de premier van mijn jeugd, maar ook de informateur die in 2010 een belangrijke rol speelde bij de vorming van mijn eerste kabinet. Ik heb hem toen en later leren kennen als een intelligent, wijs en betrokken mens. Mijn hart en gedachten zijn nu bij zijn vrouw Ria, zijn kinderen en kleinkinderen. Hen wens ik alle kracht toe die nodig is om dit grote verlies te dragen

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons