Vandaag in het verleden: op 9 oktober 1967 was voor het eerst in de geschiedenis een blote vrouw te zien op de Nederlandse televisie. De toen 21-jarige Phil Bloom verscheen poedelnaakt in het VPRO-programma Hoepla. De verontwaardiging was niet van de lucht.

Enkele jaren eerder had Bloom zich aangesloten bij een beweging genaamd ”Fluxus”. Deze groep stelde zichzelf ten doel om de truttigheid en preutsheid uit de Nederlandse samenleving te verbannen. Hiervoor werd provocatie niet geschuwd. Het was destijds baanbrekend, maar zeker niet origineel in de jaren ’60.

Het programma Hoepla, dat overigens maar kort bestaan heeft, leende zich voor deze ultieme provocatie die zelfs tot vragen in de Tweede Kamer leidde. Hoepla werd overigens mede gemaakt door kunstenaar Wim T. Schippers die we inmiddels al jaren kennen als de stem van Ernie uit Sesamstraat. Een iets andere tak van sport.

Bloom werd tijdelijk wereldberoemd door de actie waarbij zij naakt een krant las om vervolgens dit laatste stukje verhulling ook te verwijderen. Veel kijkers reageerden ronduit geschokt en het ging dagenlang over niets anders bij de koffieautomaat. Met name conservatieve politici reageerden publiekelijk ontzet en ontsteld op de in hun ogen onthutsende beelden. Daarmee was de provocatie natuurlijk geslaagd.

Voor Bloom zelf bleef dit het hoogtepunt van haar loopbaan. Wel verscheen ze nog in de Amerikaanse Playboy. Enkele jaren later verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Wellicht vond ze het Nederlandse klimaat alsnog te preuts en verstikkend.

Opvallend is wel dat dergelijke acties in deze tijd als feministisch werden beschouwd, terwijl het hedendaagse feminisme zich juist verzet tegen seksualisering van vrouwen en teveel bloot op televisie. Voor dat laatste valt natuurlijk wat te zeggen, maar feministen die zich hierover beklagen zouden wellicht allereerst de hand in eigen boezem mogen steken.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons