De fracties van PvdA en SP in Hilversum protesteren tegen de Burgemeester Bootlaan. De Hilversumse burgemeester Joost Boot (1902-2002) was niet alleen degene die de media naar Hilversum bracht, maar was na zijn pensionering in 1969 een fanatieke verdediger van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

 

PvdA-raadslid Femke van Drooge en SP-raadslid Rebekka Timmer hebben kritische vragen gesteld aan het college over het apartheidsverleden van Boot. Van Drooge heeft haar standpunt nu ook verder uiteengezet in een opiniestuk, dat op de website van PvdA Hilversum is gepubliceerd.

 

Na zijn pensionering was Joost Boot een fervent verdediger van de apartheid in Zuid-Afrika en was de drijvende kracht achter COZA, het Comité Overleg Zuid-Afrika, een pro-apartheidsorganisatie die pro-apartheidsorganisaties als het NZAW, Geen Kerkgeld voor Geweld en het Oud-Strijders Legioen bundelde in één overkoepelend platform. Boot financierde een advertentie in Trouw, 10.000 gulden duur, waarin de apartheid werd verdedigd. De ARP-burgemeester was tegen de zogenoemde kleine apartheid, het scheiden van blanken en zwarten door wetten en regels, maar wel voor de grote apartheid, de zogenoemde thuislandenpolitiek.

Van Drooge schrijft over die zogenoemde grote apartheid:

De praktijk was dat miljoenen zwarte Zuid-Afrikanen gedwongen werden naar reservaten te verhuizen die slechts 13% van de oppervlakte in Zuid Afrika omvatte. Deze gronden waren zonder waardevolle grondstoffen, niet geschikt voor landbouw en ver van de reeds ontwikkelde economieën en werkgelegenheid in de grote steden. Boot pleitte dus voor een beleid dat het regime in Zuid Afrika in staat stelde om, onder valse voorwendselen, zo goed als dezelfde racistische onderdrukking tot stand te brengen.

Boot is, ondanks zijn verdiensten voor Hilversum, volgens de PvdA te omstreden om te eren met een straatnaam. In een tijd dat in Nederland het bewind van Zuid-Afrika al stevig onder vuur lag, ook bij Boots eigen partij de ARP (Antirevolutionaire Partij), bleef de oud-burgemeester tegen de stroom in de apartheid verdedigen. De PvdA vindt niet dat het portret van Boot uit het Raadhuis moet worden verwijderd, wat met de portretten van de NSB-burgemeesters gebeurd is. Een straatnaam naar hem vernoemen is volgens de PvdA echter een slecht signaal, helemaal omdat er nu gediscussieerd wordt over straatnamen en standbeelden over al dan niet foute Nederlandse helden.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons