Op 6 september 1901 pleegde Leon Czolgosz een moordaanslag op de Amerikaanse president William McKinley. De president overleed enkele dagen later. Leon Czolgosz belandde op de elektrische stoel.

Emma Goldman seated.jpg

Emma Goldman

Leon Czolgosz was een anarchist met Poolse roots. Hij was erg beïnvloed door Emma Goldman. Czolgosz was een staalarbeider die redelijk goed verdiende, maar hij werd ontslagen toen de arbeiders gingen staken. Hij bezocht meerdere stakingen en werd links. Hierdoor botste het met zijn streng-katholieke familie. Leon Czolgosz sloot zich af voor de rest van de wereld en radicaliseerde. Hij ging anarchistische literatuur lezen en werd een groot fan van Emma Goldman, dé Amerikaanse anarchiste en feministe die in radicale kringen zeer populair was. Leon Czolgosz zocht Goldman ook op in New York.

Frankrijk en Rusland werden eind negentiende eeuw regelmatig opgeschrikt door anarchistisch politiek geweld. Voor een grote shock zorgde ook de moord op de Italiaanse koning Umberto door de Italiaans-Amerikaanse anarchist Gaetano Bresci. Leon Czolgosz beschouwde Bresci als zijn grote voorbeeld en wilde ook een daad stellen. Hij kocht een revolver van hetzelfde type dat Bresci voor zijn aanslag had gebruikt en had ook een krantenknipsel over de aanslag op Umberto op zak toen hij gearresteerd werd voor de moord op William McKinley.

Leon Czolgosz

Omdat Czolgosz Emma Goldman noemde tijdens zijn verhoor meende de politie dat zij in het complot zat. Czolgosz was echter een lone wolf, die in zijn eentje had gehandeld. Goldman werd al snel weer vrijgelaten. Czolgosz kreef uiteraard de doodstraf en belandde op de elektrische stoel.

Om presidenten in de toekomst beter te beschermen kregen ze bodyguards. Ook werd mede in reactie op het anarchistische gevaar de Federal Bureau of Investigation opgericht, de FBI.

Dutch American Theodor Roosevelt volgde McKinley op als president. Hij werd een van de beste presidenten die Amerika ooit gehad heeft.

 

Afbeeldingen: Wikimedia / Wikipedia Commons