Eindelijk, ruim 75 jaar nadat het vliegdekschip gezonken is, hebben archeologen de USS Lexington gevonden. Het schip overleefde de Slag in de Koraalzee niet.

 

Het schip lag 3.000 onder het wateroppervlak en 800 kilometer van de kust van de Australische oostkust. Het duikteam heeft de foto’s gepubliceerd van de gezonken USS Lexington en enkele vliegtuigen die met het schip naar de bodem van de zee zijn vertrokken toentertijd.

Een vliegtuig, met een tekening van Felix the Cat onder het raampje van de cockpit, heeft vier Japanse vlaggetjes op de romp geschilderd. De piloot heeft dus vier Japanse vliegtuigen neergehaald. De vraag is echter over deze kills allemaal gemaakt zijn tijdens de Slag in de Koraalzee, of dat de piloot tijdens eerdere confrontaties Japanse vliegtuigen heeft uitgeschakeld.

De Slag in de Koraalzee was de eerste zeeslag uit de wereldgeschiedenis die werd uitgevochten door oorlogsvloten die niet in visueel bereik van elkaar kwamen. De marinevliegtuigen deden het werk. Ofschoon de Japanners een tactische overwinning behaalden – de Amerikanen verloren de USS Lexington, de Japanners een klein vliegdekschip – was de zeeslag een strategische overwinning voor de geallieerden, omdat de Japanners afzagen van hun aanval op Australië.

De USS Lexington was tijdens de Slag in de Koraalzee zo zwaar beschadigd, dat de Amerikanen besloten om het schip te laten zinken. Alle manschappen werden gered, maar niet alle vliegtuigen. Het archeologenteam van Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, heeft eerder de USS Indianapolis gevonden. Deze kruiser, die in 1945 door een Japanse onderzeeër tot zinken werd gebracht, vervoerde de atoombom Little Boy.

 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons