Ewout Klei over een les uit de geschiedenis van niemand minder dan Valéry Giscard d’Estaing.

 

Veel GroenLinksers reageerden gisteravond en vandaag verbolgen over het klappen van de formatie. De meeste GroenLinks-aanhangers zijn teleurgesteld nu hun partij niet in de regering komt, maar blij dat Jesse Klaver principieel is gebleven ten aanzien van de vluchtelingen en niet wil marchanderen met de rechten van de individuele vluchteling. Geen compromissen, de rug recht, staande op de moral high ground dus.

In 1974, tijdens de Franse presidentsverkiezingen, meende François Mitterrand van de Parti Socialiste ook op de grote morele hoogte te staan. Volgens Mitterand was een ‘eerlijkere’ verdeling van de welvaart niet alleen goed voor de economie, maar ook ‘een kwestie van het hart’.

Deze opmerking schoot Giscard d’Estaing, kandidaat van de republikeinen, in het verkeerde keelgat. Hij antwoordde boos: ‘U heeft niet het monopolie op het hart’. Links kan de moraal wel claimen, maar beschuldigt daarmee impliciet dat rechtse mensen harteloos zijn. Giscard zei hierover: ‘Ik heb een hart als het uwe, dat heeft zijn eigen ritme en dat is van mij.’

Met deze tegenaanval scoorde Giscard punten en hij wist mede door deze opmerking de presidentsverkiezingen op het nippertje van Mitterand te winnen. Giscard behaalde 50,8% van de stemmen, Mitterand 49,2%.