Pas in 1962 kwam de anticonceptiepil in Nederland op de markt, maar op 18 augustus 1960 kwam de pil voor het eerst beschikbaar. Een ware revolutie die veel heeft betekend voor de emancipatie van vrouwen in seksuele zin, maar ook in breder maatschappelijk verband.

Aanvankelijk was het gebruik van de pil begrijpelijkerwijs een enorm taboe. Op de verpakking stond niet eens geschreven dat het een voorbehoedsmiddel was. ”Tijdelijke onvruchtbaarheid” werd genoemd als een mogelijke bijwerking. Maar dat was natuurlijk juist het doel.

De jaren ’60 staan natuurlijk bekend als de jaren van de seksuele revolutie. Die had nooit zover kunnen gaan als de pil niet was uitgevonden. Vrije seks werd opeens ook voor vrouwen een aantrekkelijk gegeven. Niet langer hoefden zij zich zorgen te maken over een mogelijke zwangerschap wanneer zij met een man naar bed gingen die niet hun vaste partner was. Religieuze organisaties spreken er mede daarom natuurlijk schande van. Niet alleen was in hun ogen seksualiteit louter bedoeld voor de voortplanting; het was al helemaal des duivels om naar bed te gaan met meerdere personen. Dat met de pil ook een groot aantal abortussen werd voorkomen, vergat men dan voor het gemak even.

Tegenwoordig is het gebruik van de pil de normaalste zaak van de wereld. Niet alleen voor meisjes en vrouwen die er een vrije seksuele moraal op nahouden, maar ook voor monogame getrouwde vrouwen die simpelweg van mening zijn dat zij genoeg kinderen hebben. Ook binnen religieuze groeperingen wordt nu genuanceerder gedacht over de pil. Wel zijn streng gelovige katholieken, maar ook een groot aantal conservatieve politici in bijvoorbeeld de Verenigde Staten fel tegenstander van de pil. Het zal gelukkig weinig invloed hebben, al wordt er met name in veel derdewereldlanden met een katholieke meerderheid nog veel gehoor gegeven aan deze moraal. Ook de door katholieken zeer vereerde moeder Theresa sprak zich fel uit tegen het gebruik van de pil en condooms. In de vrije westerse samenleving zijn dergelijke denkbeelden echter zeldzaam geworden. Op deze verjaardag van de pil kan in elk geval gevierd worden dat het gebruik ervan al decennia lang mainstream en gewoonlijk geaccepteerd is.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons