Speciaal vanwege de decembermaand dit artikel over alcoholmisbruik.

 

Op 11 december 1934 dronk Bill W. (William Griffith Wilson) zijn laatste drankje. Hij was mede-oprichter van de Anonieme Alcoholisten (AA).

De op 26 november 1895 ter wereld gekomen Bill groeide op bij zijn grootouders van moederskant, omdat hij en zijn zusje in de steek waren gelaten. Vader W. keerde nooit terug van een zakentrip, moeder ging studeren en liet haar kroost achter bij haar ouders. In 1916 dronk Bill zijn eerste biertje. Heel bijzonder vond hij dat niet. Een paar glazen Bronx Cocktail, een jus d’orange met een Martini, veranderden hem echter in een alcoholist. Bill meende het levenselixer te hebben gevonden.

Het werd al snel een verslaving. Bill ontving zijn rechtendiploma niet, omdat hij te dronken was om zijn diploma op te halen. Als aandelenspeculant had hij succes, maar uiteindelijk verwoestte zijn excessieve alcoholgebruik zijn carrière. Vlak na zijn laatste drankje, op 11 december 1934, kreeg Bill naar eigen zeggen een religieuze ervaring, waardoor hij definitief van de alcohol afstapte. Het alternatief was dat hij zich dood zou drinken, of permanent werd opgenomen. Met de eveneens wedergeboren christen Bob Smith richtte Bill de Anonieme Alcoholisten op, om mensen van hun drankverslaving af te helpen. De deelnemers aan een A.A.-gespreksgroep moeten een 12-stappenplan volgen, om nuchter te worden. Op elke bijeenkomst wordt één stap behandeld.

 

Over alcoholverslaving zong het Groningse duo Rooie Rinus & Pé Daalemmer (wereldberoemd in Noord-Nederland, minus Friesland) dit alleraardigste nummer

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons