Vandaag in het verleden: op 27 november 1990 werd de Conservatief John Major de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij volgde daarmee zijn partijgenote Margaret Thatcher op die daarvoor elf jaar lang met de scepter had mogen zwaaien.

Thatcher werd premier in 1979. Een periode van grote economische malaise. Met haar economisch liberale beleid, privatiseringen en het aan banden leggen van de vakbonden wist ze haar land door de jaren ’80 te slepen. Dit is tot op de dag van vandaag onderwerp van fel debat. Thatcher is een van de meest geliefde maar ook een van de meeste gehate voormalige premiers van haar land. Toch staat buiten kijf dat de economie van het Verenigd Koninkrijk in de jaren ’80 behoorlijk is gegroeid. De vraag is echter in hoeverre alle inwoners daarvan hebben kunnen profiteren. Thatcher zelf verdedigde de groeiende ongelijkheid met de stelling dat ook de onderste inkomens er per saldo op vooruit gingen. Als ook de armen erop vooruit gaan, maakt het niet uit dat het gat met de rijken groter wordt.

Het politieke einde van Thatcher was helaas voor haar allesbehalve eervol. Ze lag al langere tijd onder vuur vanwege haar autoritaire stijl van regeren. Ook werd zij binnen eigen gelederen bekritiseerd om haar afkeer van verregaande Europese eenwording. Uiteindelijk werd haar standpunt over het invoeren van een vlaktaks haar fataal. Er zou een stemming onder partijgenoten over haar positie komen, maar ze hield de eer aan zichzelf. Na elf woelige jaren kwam er een einde aan haar regering. Haar opvolger Major zou het nog zeven jaar uitzingen. Hij werd vervangen door Labour-politicus Tony Blair.

Over het leven van Thatcher is enkele jaren geleden een veel geroemde speelfilm gemaakt: The Iron Lady. Zij zelf maakte dit nog net mee, want in april 2013 overleed ze. Daarbij was zij buiten het koninklijk huis de eerste persoon sinds Winston Churchill die een staatsbegrafenis kreeg. Het tekent het belang van haar persoon, alhoewel ze met name in linkse kringen altijd omstreden zal blijven.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons