Charles Gordon, een legendarische Britse generaal, verdedigde de Soedanese stad Khartoem tegen de troepen van de Mahdi. Bijna een jaar wisten de Britten stand te houden tegen een zeven keer zo grote overmacht.

 

Gordon had zich bewezen tijdens de Krim-oorlog en in China, waar hij de Taiping-rebellen had verslagen die dood en verderf hadden gezaaid. Het Britse imperium stuurde Gordon in 1884 naar Soedan, om daar orde op zaken te stellen. De Soedanezen waren in de ban van de Mahdi, een zogenaamde verlosser, die de Britse overheersers zou verjagen. De Soedanese hoofdstad Khartoem, die in Britse handen was, werd op 13 maart dat jaar door het 50.000 man tellende leger van de Mahdi belegerd. De Britten hadden zo’n 7.000 man tot hun beschikking.

Omdat Gordon een heldenstatus had wilde Groot-Brittannië Khartoem ontzettend. Helaas voor Gordon en de zijnen kwam de ontzettingsmacht net te laat. Op 26 januari 1885, dus tien maanden nadat ze hun belegering waren begonnen, braken de mahdisten door de verdediging heen. Alle Britse soldaten en alle burgers in de stad werden afgeslacht. Gordon verloor ook het leven en zijn hoofd werd op een staak gezet.

In 1898 namen de Britten wraak. Een Brits-Egyptisch leger, geleid door Horatio Kitchener, versloeg de mahdisten in de Omdurman.

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons