De Amerikaanse film The Promise (2016) komt op 15 juni in de Nederlandse bioscopen. Centraal staat de Armeense Genocide van 1915, die door Turkije nog steeds wordt ontkend. 

 

Gisteren was het precies 102 jaar geleden dat de Armeense Genocide begon, de volkerenmoord op 800.000 tot 2 miljoen Armeense christenen door het Ottomaanse Rijk. Enkele jaren geleden maakte de Duits-Turkse filmmaker Fatih Akin de film The Cut, waarin het (fictieve) verhaal wordt verteld van een vader die na de genocide zijn twee vermiste dochters probeert terug te vinden. Vorig jaar verscheen The Promise, waarin Hollywoodacteurs Christian Bale (vooral bekend van Batman) en Oscar Isaac (Poe Dameron uit Star Wars) de hoofdrollen spelen. Pas op 15 juni zal de film echter in Nederlandse bioscopen draaien.

Hier vertelt Oscar Isaac over de film en de Armeense Genocide.

 

Vanzelfsprekend is Turkije niet blij met deze film. Op 10 maart 2017 verscheen in Amerikaanse bioscopen daarom de film The Ottoman Lieutenant, die het Ottomaanse Rijk in een positief licht moest plaatsen. De film is dankzij Turkse subsidie tot stand gekomen.  The Ottoman Lieutenant speelt zich af in oostelijk Anatolië, waar de meeste Armeniërs woonden. Aan de Armeense Genocide wordt echter alleen indirect aandacht besteed, alsof er niets gebeurd is. Critici beschouwen de film dan ook als een revisionistische propagandatruc, met als doel de Armeense Genocide te ontkennen. Pikant detail: de Nederlandse acteur Michiel Huisman, bekend van zijn rol als Daario Naharis, speelt de hoofdrol. En ook Ben Kingsley (Gandhi, Schindler’s List) speelt in deze controversiële film.