De Rote Armee Fraktion was een terroristische groepering die hoogopgeleide linkse idealisten aantrok. Op 18 oktober 1977 pleegden enkele RAF-terroristen, waaronder Andreas Baader en Gudrun Ensslin, zelfmoord. Linkse activisten en advocaten geloven echter dat ze zijn geëxecuteerd.

 

De RAF bestond uit extreemlinkse activisten die de stap naar geweld hadden gemaakt. Ze wilden een stadsguerrilla voeren tegen West-Duitsland, omdat het land in hun ogen nog steeds uit nazi’s bestond. En tegen nazi’s was geweld gerechtvaardigd. Uiteindelijk zouden RAF-terroristen 34 mensen vermoorden.

De bekendste RAF-terroristen waren Ulrike Meinhof, Andreas Baader en Gudrun Ensslin. Op 15 juni 1972 werden ze gearresteerd en tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Ze werden opgesloten in een hypermoderne gevangenis in  Stuttgart-Stammheim, die speciaal voor de RAF-terroristen was gebouwd.

Meinhof was op 9 mei 1976 in haar cel overleden. Volgens de artsen had ze zelfmoord gepleegd door middel van ophanging, maar in linkse kringen was men er heilig van overtuigd dat ze buitenrechtelijk was geëxecuteerd. Op 18 oktober 1977 werden Baader en Ensslin ook dood in hun cel aangetroffen. Weer beweerden de artsen dat het zelfmoord was, weer beweerden linkse activisten dat het hier om een buitenrechtelijke executie ging. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er precies is gebeurd, wat natuurlijk aanleiding is voor allemaal complottheorieën.

De dood van Baader en Ensslin volgde op een vliegtuigkaping die de RAF samen met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina had georganiseerd. Deze kaping mislukte gelukkig. Doel van de kapers was om de RAF-terroristen vrij te krijgen. Zullen Baader en Ensslin zelfmoord hebben gepleegd omdat met het mislukken van de vliegtuigkaping hun hoop om vrij te komen was vervlogen? Of heeft de West-Duitse staat het zekere voor het onzekere genomen en de levensgevaarlijke linkse terroristen stiekem laten vermoorden?

De RAF-terroristen beschouwden zichzelf als antifascisten maar hun antizionistische opvattingen schuurden dicht tegen het antisemitisme aan. In juli 1976, twee maanden na de dood van Meinhof, hadden RAF-sympathisanten samen met Palestijnse terroristen een vliegtuig van Air France gekaapt, waarmee ze naar Oeganda vlogen. Niet de Palestijnen maar de extreemlinkse Duitsers besloten om de Joodse passagiers van de niet-Joden te scheiden.

In feite verschilde de RAF nauwelijks van de nazi’s.

 

 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons