Op 18 juli 618 werd Li Yuan keizer van China als Tang Gaozu. Hij was de eerste keizer van de Tang-dynastie, de machtigste dynastie van China. 

 

Chang’an

TangGaozu.jpg

Xi’an in West-China is natuurlijk vooral bekend vanwege het terracottaleger van de eerste Chinese keizer, Qin Shi Huangdi. Als Chang’an was de stad echter ook de hoofdstad van China tijdens de heerschappij van verschillende dynastieën, onder andere de Westelijke Han (206 v.Chr.-8 n.Chr.), de Sui (581-618) en de Tang (618-907).

Toen ik in 2003 een rondreis door China maakte wilde ik in Xi’an niet alleen alles over het terracottaleger en Qin Shi Huangdi weten, maar ook over andere tijden. Chang’an was onder de Tang-dynastie de grootste stad ter wereld, met meer dan een miljoen inwoners. Chang’an was daarmee groter dan Bagdad en Constantinopel. Chang’an was zo vermaard dat de Japanners deze stad als voorbeeld gebruikten tijdens de bouw van de twee hoofdsteden Kyoto en Nara. Last but not least was Chang’an het beginpunt van de zijderoute, de handelsroute over land naar het westen waarover de zijde werd vervoerd.

De Tang-dynastie dankte haar succes aan de Sui-keizers. die China weer hadden verenigd en het Grote Kanaal hadden laten graven. die de Gele Rivier met de Yanzi-rivier verbond. Hoewel de Sui-dynastie snel ten val kwam legde deze dynastie de fundamenten voor het succes van haar opvolger. Het Grote Kanaal zorgde ervoor dat goederen snel van de ene plek in het land naar de andere konden worden vervoerd, waardoor de economie enorm kon groeien. De Chinese bevolking groeide van 50 naar 80 miljoen mensen.

De Tang-keizer waren geen volbloed Chinezen, maar hadden ook Turks en Xianbei bloed. Hierdoor konden de keizer hun invloed uitbreiden op de steppes. De Tang-keizers beheersten hierna de handelsroutes, wat voor een enorme economische boost zorgde. Ook de cultuur bloeide, vooral aan het keizerlijke hof in Chang’an waar schrijvers, kunstenaars en dichters zich verzamelden.

 

Problemen

In de tweede helft van de achtste eeuw kreeg de Tang-dynastie met grote problemen te maken. De Arabieren versloegen China in de slag bij Talas, waardoor de Tang-dynastie de controle over de handelsroutes verloor. Ook kwam gouverneur An Lushan in opstand en veroverde met zijn rebellenleger Chang’an. Hoewel An Lusan werd vermoord en het keizerlijke gezag weer werd hersteld kwam de Tang-dynastie deze klap nooit meer te boven. China kampte met hongersnoden en opstanden. In 907 kwam de Tang-dynastie ten val en brak de tijd van Vijf Dynastieën en Tien Koninkrijken aan. In 960 wist de Song-dynastie China weer te herenigen.

De Song-keizers hadden van de fouten van de Tang-keizers geleerd. De Tang-dynastie gaf militaire gouverneurs veel macht. Dit was goed voor de verdediging van het land, maar slecht voor de interne politiek omdat gouverneurs met te veel macht in opstand kwamen, zoals An Luhsan. De Song-keizers besloten het militaire gezag volkomen ondergeschikt te maken aan het burgerlijke gezag. Dit had echter weer als nadeel dat het Song-leger zwakker was. In 1127 veroverden de Jurchen (de voorlopers van de Mantsjoes) het noorden van China. Tussen 1276 en 1279 kwam de Song-dynastie ten val toen de Mongolen het land veroverden.

 

Afbeeldingen: Wikimedia / Wikipedia Commons