Louis Philippe besloot om 24 februari 1848 af te treden. Tijdens de februarirevolutie werd Frankrijk weer een republiek. Totdat Napeoleon III zijn staatsgreep pleegde.

 

Burgerpeer

Louis Philippe verandert in een peer. De burgerkoning verloor in een rap tempo zijn populariteit bij de Fransen.

In 1789 brak de eerste Franse Revolutie uit. Frankrijk veranderde van een absolutie in een constitutionele monarchie, vervolgens in een republiek en daarna in een keizerrijk onder Napoleon.

De geschiedenis zou zich, in een langzamer tempo, na de restauratie van 1814/1815 herhalen. Toen Napoleon in 1814/1815 werd verslagen kwamen de Bourbons weer aan de macht en herstelden de absolute monarchie. In 1830 brak de julirevolutie uit, die Louis Philippe op de troon bracht. Frankrijk werd een constitutionele monarchie, waarin de conservatieve liberalen het voor het zeggen hadden. Louis Philippe was van het huis Orléans, een zijtak van de Bourbon-familie.

Aanvankelijk was Louis Philippe geliefd. Hij was niet de roi de France (koning van Frankrijk) maar de roi des Français (koning der Fransen), waarmee hij liet blijken een koning van het volk te willen zijn. In de loop der jaren werd het bewind van de burgerkoning echter conservatiever. De kloof tussen arm en rijk werd groter. Toen in 1847 een economische crisis uitbrak kreeg de koning hiervan de schuld.

Toen de rellen begonnen besloot Louis Philippe op 24 februari 1848 plotseling om af te treden. Hij vluchtte in een onopvallende koets naar Groot-Brittannië, onder de schuilnaam Mr. Smith. De koning was doodsbang dat hij en zijn vrouw het lot zouden delen van Louis XVI en Marie-Antoinette, die in 1793 onder de guillotine waren beland. Louis-Philippe had zijn kleinzoon Philippe als opvolger aangewezen, maar de Nationale Vergadering wilde hem niet als nieuwe koning erkennen, omdat de publieke opinie voor de republiek was.

 

Troonpretendenten

Toch bleef de Tweede Franse Republiek niet lang bestaan. Aan het einde van het jaar werd Napoleon III, de neef van de legendarische keizer, gekozen tot president. In 1851 pleegde het neefje van een staatsgreep en herstelde het keizerrijk. Louis Philippe maakte dit echter niet meer mee, want hij overleed in 1850 in ballingschap in Groot-Brittannië.

Toen Frankrijk in 1870 weer een republiek werd ruzieden het huis van Bourbon en het huis van Orléans met elkaar over de vraag welke troonpretendent straks op de Franse troon zou moeten gaan zitten, mocht het land weer een monarchie worden. De aanhangers van de Bourbon-claim beschouwden het huis van Orléans als opportunisten en revolutionairen. Hertog Lous Philippe II van Orléans, lid van de Nationale Vergadering onder de naam Philippe Égalité, had in 1793 voor de dood van de koning gestemd (maar belandde in november dat jaar zelf onder het mes). Zijn zoon Louis Philippe was in juli 1830 koning geworden dankzij een revolutie. Als in Frankrijk de monarchie hersteld moest worden, dan moest de invloed van de Franse Revolutie helemaal worden uitgewist.

Maar behalve troonpretendenten van het huis van Bourbon en Orléans heb je natuurlijk de Bonapartes, die nog steeds hopen weer in Frankrijk aan de macht te komen. Jean-Christophe, Prins Napoleon, is nu de hoop van de bonapartisten.

 

Afbeeldingen: Wikimedia / Wikipedia Commons