Op 29 en 30 september 1941 vermoordden Einsatzgruppen, geassisteerd door Oekraïense collaborateurs, 33.771 joden in het ravijn Babi Jar bij Kiev. De slachtoffers werden gedwongen zich uit te kleden en in het ravijn af te dalen, waar ze werden gemitrailleerd. Het is een van de ergste bloedbaden uit de wereldgeschiedenis.

 

Toen de nazi’s op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie binnenvielen werd er niet alleen oorlog gevoerd tegen het Rode Leger, maar ook tegen de communistische ideologie en tegen de joden. De Wehrmacht had het bevel gekregen om alle politieke commissarissen te executeren. Achter de linies waren de Einsatzgruppen actief, die jacht op communisten en joden maakten. Ze werden hierin bijgestaan door plaatselijke collaborateurs, die wat antisemitisme betreft niet voor de nazi’s onderdeden.

Eind september veroverden de nazi’s Kiev. In de dagen nadat de stad was veroverd vonden er in Kiev een aantal explosies plaats, die veel Duitse slachtoffers eisten. De NKVD, de geheime dienst van de Sovjet-Unie, had een aantal bommen geplaatst die belangrijke, door de Duitsers bezette overheidsgebouwen vernietigde. De joden kregen hiervan de schuld, want in de nazi-ideologie was het communisme immers een joodse ideologie. Uit wraak werden de niet uit Kiev gevluchte joden vlak buiten de stad gebracht naar Babi Jar (letterlijk: ravijn van oude vrouwen), waar ze werden geëxecuteerd.

Een groep slachtoffers werd ontkleed, gedwongen af te dalen in het ravijn en gemitrailleerd. Toen iedereen dood was (of leek) werd er een dun laagje aarde over de lijken gegooid en werd de tweede groep naar beneden gestuurd. De massamoord duurde twee dagen en eiste meer dan dertigduizend slachtoffers. Enkele tientallen mensen overleefden, omdat ze dood werden gewaand, de slachting.

Babi Jar bleef na deze massamoord als executieplaats dienstdoen. Er werden tussen de 100.000 en 150.000 krijgsgevangenen, partizanen, zigeuners en joden vermoord. In 1943, toen het Rode Leger oprukte, lieten de nazi’s de lijken opgraven en verbranden. Dit gebeurde niet heel grondig, met als gevolg dat de Sovjets eind 1943, na de bevrijding van Kiev, de massamoord ontdekten.

 

 

Afbeelding: Screenshot Babi Yar.A film of Jeff Kanew.2003