Geweld heeft geen ras of religie, maar wel een geslacht‘ schreef VN-columniste Simone van Saarloos op 16 januari 2016 naar aanleiding van de massa-aanrandingen in Keulen op Oudejaarsnacht. Het zijn volgens haar altijd maar weer die mannen. Witte mannen uiteraard. Gisteren wilde ze dat bewijzen met een lijstje van moorden op vrouwen door Nederlandse mannen. 

 

Tijdens het lezen van deze nieuwste column van Van Saarloos gingen mijn gedachten onwillekeurig uit naar Aileen Wuornos, de Amerikaanse seriemoordenares, die tussen 1989 en 1990 zeven mannen vermoorde door ze vanaf dichtbij dood te schieten. Wuornos beweerde dat deze mannen haar wilden verkrachten, maar ze werkte als prostitué die mannen oppikte aan de snelweg. Wuornos werd ter dood veroordeeld voor zes moorden en in 2002 geëxecuteerd door middel van een dodelijke injectie. Haar leven is verfilmd in Monsters, waar Charlize Theron de lijpe lijkenmaakster speelt.

Ook moest ik denken aan Karla Faye Tucker, de Amerikaanse vrouw die in 1984 Jerry Dean doodsloeg met een pikhouweel. Ondanks de gender and racial biased justice system in Amerika, waar zwarten en mannen eerder de pineut zijn dan blanken en vrouwen, kreeg Tucker de doodstraf. Veertien jaar later kreeg ze het verlossende spuitje.

Een bijzonder gewelddadige vrouw was Irma Grese, bewaakster in de nazikampen Ravensbrück, Auschwitz en Bergen-Belsen. Ze bewaakte voornamelijk vrouwelijke gevangen, maar soms ook mannen. Beide geslachten werden door haar mishandeld, seksueel misbruikt en vermoord. Haar wreedheid was legendarisch. Ze stond bekend als de Engel des Doods en Belle van Auschwitz. Tijdens haar proces, in het najaar van 1945, Overlevenden vertelden uitgebreid over haar martelingen, vooral tegen vrouwen, het willekeurig doodschieten van gevangen, het feit dat ze haar hongerige honden op de gevangen afstuurde en ten slotte over haar selecties van mensen die naar de gaskamers werden gestuurd. Irma Grese werd ter dood veroordeeld en op 13 december opgehangen.

Maar vrouwen kunnen ook met mannen samen extreem gewelddadig zijn. Bonnie Parker, de vrouwelijke helft van het dodelijke duo Bonnie & Clyde, was met haar partner in crime verantwoordelijk voor 14 roofmoorden. Ook Bonnie schoot mensen dood. Vanwege hun spectaculaire roofovervallen genoot het koppel enige tijd een zekere populariteit bij het kranten lezende publiek, maar dit veranderde door de moorden. De geliefden reden op 23 mei 1934 met hun auto in een hinderlaag en werden doorzeefd door politiekogels. Bij gevangenname zouden ze anders allebei ongetwijfeld op de elektrische stoel zijn beland.

De wreedste vrouw uit de wereldgeschiedenis was Elisabeth Báthory, een Hongaarse gravin. Men vermoedt dat zij 30 tot 40 meisjes en jonge vrouwen heeft vermoord. Volgens de legende maakte Báthory nog veel meer slachtoffers, wel meer dan 2000 vrouwen. Ze zou zelfs baden in hun bloed, omdat de gravin meende dat ze door maagdenbloed voor eeuwig jong zou blijven. In 1610 liep Báthory tegen de lamp. Ze werd in een cel opgesloten zonder ramen, met alleen een spleet voor licht, lucht, eten en drinken. Daar overleed Gravin Dracula vier jaar later. Elisabeth Báthory is het Guinness Book of Records ingegaan als de moordenares met de meeste doden op haar naam.

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons