Vandaag precies 80 jaar geleden vond het beruchte bombardement op Guernica plaats. Deze tragische gebeurtenis werd door Pablo Picasso vereeuwigd in het gelijknamige schilderij. 

 

In het voorjaar van 1937, de Spaanse Burgeroorlog was toen bijna een jaar aan de gang, waren de Nationalisten onder leiding van generaal Franco bezig met de verovering van Baskenland in het noorden van Spanje. De Nationalisten werden gesteund door het beruchte Condor-legioen, een groep van Duitse piloten die in opdracht van Adolf Hitler aan de Spaanse Burgeroorlog meededen.

Het bombardement op Guernica was het eerste terreurbombardement uit de geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden veel meer onschuldige burgers, aan geallieerde, Duitse en Japanse zijde, hiermee te maken krijgen. Op 26 april 1937 vielen er in Guernica tussen de 150 en 1650 doden, de schattingen lopen zeer uiteen. Behalve het Duitse Condor-legioen deed ook de luchtmacht van Mussolini, de Aviazione Legionaria, aan het luchtaanval mee.

De Spaanse schilder Picasso, die in Parijs woonde, kreeg begin 1937 de opdracht van de Spaanse Republikeinse regering om een schilderij te maken voor de Franse Expo. Toen Picasso hoorde over het bombardement gooide hij zijn aanvankelijke plannen helemaal om. In zes weken tijd, van 1 mei tot halverwege juni, werkte hij aan zijn meesterwerk. Het verbeeldt de chaos en zinloosheid van oorlog.

In deze video wordt Picasso’s wereldberoemde schilderij uitvoerig geanalyseerd:

 

Op 26 april 2016, precies 79 jaar na het terreurbombardement, kwam de Spaanse film Guernica uit. Het is de eerste speelfilm over het bombardement van de Baskische stad. U kunt hieronder de trailer bekijken:

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons