Dankzij de vlootoperaties van de Koreaanse admiraal Yi Sun-sin mislukt de Japanse invasie van Korea. 

Yi Sun-sin 1.jpg

Dé nationale held van Korea, Noord en Zuid, is admiraal Yi Sun-sin. Hij doet heel erg denken aan onze admiraal Michiel de Ruyter. Net als De Ruyter was Yi Sun-sin een briljant strateeg, die toen de nood het hoogst was zijn vaderland van de ondergang redde. De Ruyter deed dit tijdens de Tweede Engelse Oorlog en het Rampjaar, Yi Sun-sin in 1592-1598 tijdens de Japanse invasies van Korea.

Korea was in de zestiende eeuw een onafhankelijk koninkrijk, dat hechte banden met Ming-China onderhield. De Japanners wilden graag Korea veroveren en het liefst ook China, iets wat ze in de twintigste eeuw weer zouden proberen. Omdat het Koreaanse leger weinig voorstelde en de Chinezen laat waren met het sturen van versterkingen werd Korea met groot gemak veroverd. Daarna ging echter alles mis.

Admiraal Yi Sun-sin viel met een klein eskader Japanse schepen aan. Hij zorgde er zo voor dat de bevoorrading stokte en de invasie van China niet kon plaatsvinden. De Koreaanse zeeheld maakte handig gebruik van een spionagenetwerk van Koreaanse vissers, die hem precies vertelden waar en wanneer de Japanse schepen ergens waren. Ook kwam Yi Sun-si met een nieuw oorlogschip, de Geobukseon oftewel het schildpadschip. Deze naam dankte het schip aan het gepantserde schild waarmee het bovendek werd overspannen. Hierdoor werden de roeiers beschermd tegen pijlen en kogels van de vijand. In het computerspel Age of Empires II komt dit schip ook voor, maar het schip is langzaam en schiet kanonskogels uit de drakenkop, wat niet klopt.

Op 8 juli 1592 wonnen de Koreanen een belangrijke zeeslag bij Hansan. De Japanners waren numeriek in de meerderheid, maar werden in de val gelokt. De Koreanen hadden een kleinere vloot, maar omsingelden de vijand en hadden betere vuurwapens en de schildpadschepen, zodat de Japanners in de pan werden gehakt. Na de overwinning bij Hansan durfden de Japanners geen directe confrontatie met de Koreaanse vloot meer aan. De Koreanen waren op het land geen partij voor de Japanse samoerai, maar op zee konden ze de Japanners verslaan.

Omdat de invasie niet verliep zoals gepland sloten de Japanners in 1593 met Korea en China een wapenstilstand. Vier jaar later probeerde Japan opnieuw Korea te veroveren, maar wederom kwam Yi Sun-sin to the rescue en werden de Japanners verdreven. Pas in 1910 zou Japan Korea voor langere tijd bezetten.

 

Afbeeldingen: Wikipedia / Wikimedia Commons