Waarom de symbolische overwinning toch een strategische overwinning bleek.

 

75 jaar geleden vond de Doolittle Raid plaats. Op 18 april 1942 bombardeerden 18 B25 Mitchell bommenwerpers de Japanse hoofdstad Tokio, uit wraak voor laffe de aanval op Pearl Harbor eind 1941.

Militair stelde het Amerikaanse bombardement maar weinig voor. Het was een kleine luchtvloot, die opsteeg van een vliegdekschip en maar weinig schade aanrichtte. Er werden enkele fabrieken gebombardeerd en er vielen enkele tientallen doden aan Japanse kant. Ook raakten de Amerikanen alle bommenwerpers kwijt, omdat ze niet in staat waren die terug te vliegen naar het vliegdekschip. Ze moesten landen in China, dat echter deels door de Japanners bezet was. 8 piloten werden gevangen genomen, waarvan er 3 zouden worden geëxecuteerd.

Niettemin was de Doolittle Raid een enorme symbolische overwinning. Het Amerikaanse thuisfront had het gevoel dat de Verenigde Staten eindelijk wat hadden teruggedaan. Hard hadden teruggeslagen. Na Pearl Harbor en de snelle Japanse verovering van Maleisië, de Filipijnen en de Indonesische Archipel was deze morele opsteker echt nodig. De Amerikanen kregen weer zelfvertrouwen.

Het belangrijkste gevolg van de Doolittle Raid was echter dat de Japanners bang werden en hun aanval op Midway gingen voorbereiden. De Amerikanen hadden ‘heilige’ Japanse grond aangevallen, de Japanners waren doodsbenauwd dat de Verenigde Staten  dit vaker zouden gaan doen. De Japanse tweede vloot ging op zoek naar de kleine Amerikaanse taskforce, maar slaagde er niet in die te vinden. Om Amerikaanse aanvallen in de toekomst te voorkomen moest het eiland Midway, ten oosten van Hawaï, worden veroverd. Omdat de Amerikanen in tussentijd de Japanse militaire codes hadden gekraakt wisten ze precies wat er komen ging en konden ze de aanval afslaan. De Slag bij Midway van 4 tot en met 7 juni 1942 kostte de Japanners vier vliegdekschepen en was hét keerpunt van de oorlog in de Pacific. Dankzij de Doolittle Raid gingen de Japanners strategische fouten maken, die mede hebben geleid tot de geallieerde overwinning.