Dr. No is het eerste James Bond-verhaal dat werd verfilmd. De blockbuster uit 1962 is een klassieker die het fundament legde voor de uiterst succesvolle James Bond-reeks. Geheim agent 007 redt de wereld van de schurken, rijdt rond in de mooiste auto’s en vrijt met de snelste vrouwen, of was het nou andersom?

Dat ik een groot fan ben van James Bond is een understatement. Hij was dé held van mijn jeugd. Samen met Turbo McKwek van Ducktales, Asterix en Obelix en natuurlijk Basil Holmuis, de Disney-variant van Sherlock Holmes. James Bond is daarnaast, daarom hebben linkse types ook zo’n hekel aan hem, de ultieme belichaming van de ‘witte man’, het patriarchaat. Bond is grappig, hij is charmant, hij krijgt alle vrouwen in zijn bed en is hij is heel erg Brits. Very witty. Heel erg fout dus.

Enkele jaren geleden was er even sprake van of Idris Elba de nieuwe James Bond zou worden. Er was wat gedoe, want Elba is een zwarte acteur. Natuurlijk moet James Bond niet zwart worden omdat dat goed en politiek correct is, maar als een zwarte acteur goed James Bond kan spelen dan is dat helemaal geen slecht idee. Bond kan ook een Pakistan of een Indiër zijn. Mits hij ook 100% Brits is. En 100% man. Een vrouwelijke Bond, Jane Bond, dat kan niet. Dat is een Umwertung alle Werte, een omkering van de natuurlijke orde.

Zelfs Emilia Clarke – die als The Mother of Dragons natuurlijk hoge ogen scoort – kan geen James Bond zijn, ook niet als zij naakt, met alleen een Walther PPK aan haar middel, uit het vuur wandelt. Wij witte mannen hebben ook zo onze grondbeginselen. Het zijn er niet veel, maar zonder deze mannelijke maximes stort de samenleving, zoals wij die kennen, in elkaar.

Compromissen zijn natuurlijk wel mogelijk. Een spin-off, met Emilia Clarke als het kleine nichtje van Bond die dol is op mannelijke schietwapens in de hoofdrol, juich ik alleen maar toe. En ja, Emilia mag on top liggen. Zij wel. Zij is immers de Khaleesi. Dat brengt zekere privileges met zich mee. Mocht Emilia Clarke trouwens haar eigen spin-offserie krijgen, dan moet Ian Glenn – Jorah Mormont of House Friendzone – een bijrol krijgen als de mannelijke Miss Moneypenny.

Maar het ergste wat James Bond kan overkomen is van hem een mietje maken. Dat is wat Paul Mason, columnist bij The Guardian, wil. James Bond moet gepolitiseerd worden en het gevecht aangaan met ‘echte’ vijanden: Donald Trump en de kapitalisten. Ofschoon ik geen fan van Trump ben is een linkse Bond een vorm van heiligschennis. Zwarte Piet mag worden afgeschaft en ik huil ook niet als de Confederate-vlag verboden wordt, maar van James Bond blijft men af.

U kunt wellicht Dr. No al en daarom zal ik geen samenvatting van de film geven. Wel vond ik Youtube de eerste trailer van de eerste James Bond-film.

 

 

 

Ewout Klei neemt afscheid van zijn jeugdheld Roger Moore

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons