Precies 40 jaar geleden draaide Star Wars voor het eerst in de bioscoop. Star Wars was de eerste film van de meest succesvolle filmfranchise aller tijden. Vandaag een ongewone hommage aan deze film, die de wereldgeschiedenis veranderde. 

 

Het verhaal van Star Wars kent bijna iedereen, dus dat herhalen is een beetje overbodig. Inmiddels zijn we bij episode VIII aangeland, die in december dit jaar in de bioscopen draait. Star Wars gaf het science fiction-genre een enorme impuls. In de jaren tachtig verschenen er, als gevolg van het enorme succes van Star Wars, veel science fiction-films in de bioscoop, waarvan sommigen best aardig waren. Als indirecte hommage aan de creativiteit van George Lucas (toen had hij dat nog wel), daarom deze lijst van vijf buitengewone science fiction-films in de jaren tachtig. Nu alleen hopen dat Quentin Tarantino hier nog een keer iets mee gaat doen in de toekomst.

 

De super foute (en leuke) film Flash Gordon verscheen in 1980. De film is heel erg Brits. De wereldberoemde band Queen verzorgde de muziek. Max von Sydow, die keizer Ming speelt, heeft in Star Wars Episode VII: The Force Awakens nog een kleine rol. Ook inspireerde Flash Gordon Ted.

 

Star Trek II: The Wrath of Khan (1982) is misschien wel de beste Star Trek-film. De televisieserie uit de jaren zestig kreeg dankzij het succes van film Star Wars een nieuwe impuls. Besloten werd om een Star Trek-film voor het witte doek te maken. Hoewel de eerste Star Trek-film, Star Trek the Motion Picture, verschrikkelijk saai is, bracht deze film veel geld op. Een tweede film kon worden gemaakt, die echter vele malen beter is. De titel zegt het al, de film gaat over de toorn van Khan, de gevaarlijkste tegenstander van Captain Kirk. In 2013 werd The Wrath of Khan min of meer gereboot, met Benedict Cumberbatch als Khan.

 

Krull (1983) is misschien wel mijn favoriete foute film uit de jaren tachtig. Het is een soort kruising tussen science fiction en fantasy, waarin een middeleeuws koninkrijk door aliens, de Beast en zijn slayers, wordt aangevallen. Alleen de Glaive, een mythisch wapen, kan de planeet Krull redden. Twee acteurs die speelden in Krull werden later beroemd: Liam Neeson, die onder andere in Star Wars Episode I: The Phantom Menace speelt, en Robbie Coltrane, die vooral beroemd is als Hagrid in de Harry Potter-serie. De Glaive zien we trouwens ook terug in South Park.

 

The Last Starfighter gaat over een jongen die dol is op Arcadespelletjes. Dit blijkt echter een test te zijn om de beste piloot van de melkweg te vinden, die het universum moet redden van de slechteriken. De South Park-aflevering Best Friends Forever is gebaseerd op deze legendarische 80s-film.

 

Dune kende ik van het computerspel Dune II, de voorloper van Command & Conquer. Dune is echter ook een film en een boek. Allemaal beroemde acteurs doen mee: Patrick Steward, Max von Sydow (alweer), Kyle MacLachlan en Sting!

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons