Tot gisteren had ik er nog nooit van gehoord, de Kruševo Republiek. Deze staat, die slechts 10 dagen heeft bestaan, was de eerste onafhankelijke Macedonische politieke entiteit van de twintigste eeuw. Het Ottomaanse Rijk maakte op 13 augustus 1903 een einde aan de Kruševo Republiek en sloeg de Macedonische opstand bloedig neer.

Flag

De Kruševo Republiek was gesticht door de Binnenlandse Macedonische Revolutionaire Organisatie, een groep terroristen/vrijheidsstrijders die een gewapende strijd voerde tegen de Ottomaanse overheersers. Leider van deze guerrilla’s was Nikola Karev, die door Macedonië en Bulgarije als een nationale held wordt beschouwd. Karev woonde een het grensgebied en was helemaal geen etnische nationalist. Zijn droom was een socialistische federatie op de Balkan met gelijke rechten voor iedereen. Macedonië moest een van de deelstaten van deze federatie zijn.

In 1903 brak de Ilinden–Preobrazhenie Opstand tegen het Ottomaanse Rijk uit. de Macedonische rebellen veroverden Kruševo, met 1350 meter boven de zeespiegel de hoogstgelegen stad van Macedonië, en stichtten hier de Kruševo Republiek. De republiek kreeg een raad van 60 leden, waarin de Grieken, de Aroemenen en de Macedonische Bulgaren elk met 20 zetels vertegenwoordigd waren. Karev wilde ook de plaatselijke moslims voor de opstand winnen. Ook zij zouden worden onderdrukt door de Ottomanen.

Nikola Karev.jpg

Nikola Karev

Het Ottomaanse Rijk was begin twintigste eeuw weliswaar de zieke man van Europa, maar uiteraard veel machtiger dan lichtbewapende rebellengroepen. Het Ottomaanse leger versloeg op 12 augustus het opstandelingenleger en heroverde daarna Kruševo. De Ottomaanse overwinnaars kenden geen genade en begingen verschrikkelijke wreedheden tegen de rebellen en de lokale bevolking, met moorden, verkrachtingen en het ontvoeren van jonge meisjes die werden uitgehuwelijkt aan moslims. Het brute Ottomaanse optreden was voor de Westerse mogendheden een extra reden om zich harder te maken voor de mensenrechten van de niet-islamitische minderheden in het Ottomaanse Rijk.  Karev en zo’n 30.000 anderen vluchtten naar Bulgarije.

Tijdens de socialistische republiek Joegoslavië van Tito werden de Ilinden–Preobrazhenie Opstand en de Kruševo Republiek door de deelrepubliek Macedonië uiteraard bejubeld. Karev en zijn strijdmakkers zouden de voorlopers zijn van de communistische vrijheidsstrijders. En nu de Macedoniërs onafhankelijk zijn geworden wordt de Kruševo Republiek gezien als dé voorganger van de huidige republiek Macedonië gezien.

 

Afbeeldingen: Wikipedia / Wikimedia Commons