In 1240 kwam het rijk van Kiev-Rus ten val, toen de Mongoolse horden Kiev plunderden. Op 28 november waren de Mongolen met de belegering van de stad begonnen.

 

Kiev-Rus is de middeleeuwse voorganger van Rusland, maar ook van Oekraïne en Wit-Rusland. Kiev-Rusland was een broze politieke eenheid. De lokale vorsten streefden naar meer autonomie en accepteerden de hegemonie van Kiev niet altijd. Eind twaalfde eeuw was het definitief gedaan met de eenheid van het rijk. Drie vorstendommen waren machtiger dan de rest: de handelsrepubliek Novgorod in het noorden, Vladimir-Suzdal in het noordoosten en Galicië-Wolynië in het zuidwesten. Kiev was in handen van de vorsten van Galicië-Wolynië.

De Mongolen, die in de dertiende eeuw een reusachtig rijk veroverden dat zich uitstrekte van Polen in het westen tot Korea in het oosten, onderwierpen ook de Russen. Op 28 november 1240 werd Kiev belegerd. De stad werd door slechts 1000 verdedigers beschermd. De Mongolen beschoten de stad met katapulten, met als doel een bres in de muur te slaan. Het bombardement duurde meer dan een week.

Op 6 december stortte een deel van de stadsmuur in. De Mongoolse horden stroomden de stad binnen en begonnen de mensen af te slachten. Van de 50.000 inwoners van Kiev overleefden nog geen 2.000 mensen de massaslachting. Veel stadsbewoners waren naar de grootste kerk van de stad gevlucht, in de hoop dat ze daar veilig zouden zijn. Het balkon van de kerk, waarop te veel mensen stonden, stortte echter in, met vele doden als gevolg.

Galicië-Wolynië was enorm verzwakt als gevolg van de Mongoolse aanval. Het koninkrijk Polen zou hiervan profiteren en annexeerde in 1349 het Russische koninkrijk. Ook het grootvorstendom Litouwen profiteerde van het machtsvacuüm en veroverde een enorm gebied.

De Mongolen, door de Russen Tataren genoemd, zouden uiteindelijk worden verdreven door het grootvorstendom Moskou, dat Vladimir-Suzdal had opgevolgd als de machtigste Russische staat in het noordoosten van het voormalige rijk van Kiev-Rus.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons