Op maandag 28 december 1908, van 5:20 uur tot 5:21 uur, vond er in de zeestraat van Messina een aardbeving plaats van 7.1 op de schaal van Richter. De Siciliaanse stad Messina werd volledig verwoest en ook de stad Reggio Calabria op het Italiaanse vasteland lag in puin. De aardbeving kostte meer dan 100.000 doden.

File:Survivors of the earthquake - Messina- Sicily.jpg

Overlevenden van de aardbeving in 1909. Bron: Wikipedia Commons

Italië wordt vaak opgeschrikt door aardbevingen, maar de aardbeving van 28 december 1908 was ook voor Italiaanse begrippen ongelooflijk heftig. Messina werd voor 91% verwoest en van het historische centrum van Reggio Calabria bleef niets over. Omdat op zondagavond in Messina de opera Aïda van Verdi werd opgevoerd waren er meer mensen in de stad dan anders. En omdat de aardbeving ‘s nachts plaatsvond lagen de meeste mensen nog in bed, met als gevolg dat ze onder het puin werden bedolven.

Vlak na de aardbeving trok de zee zich in de Straat van Messina, die Sicilië scheidt van het Italiaanse vasteland, zich plotseling terug. Er volgde een tsunami die de havens van Messina en Reggio Calabria verwoestte. Veel mensen die naar het havengebied waren gevlucht verdronken.

Tot diep in de jaren vijftig woonden er nog mensen in houten barakken die gebouwd waren om de overlevenden op te vangen. Omdat Messina in puin lag besloten veel overlevenden naar Amerika te emigreren. De verwoesting van Messina in 1908 en het geallieerde bombardement van de stad in 1943 zorgden ervoor dat Messina de stad zonder herinnering werd.

 

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons