De Franse koninklijke familie probeerde twee jaar na het uitbreken van de Franse Revolutie naar het buitenland te vluchten, maar werd tegengehouden bij Varennes-en-Argonne. Lodewijk XVI werd vanaf toen niet meer vertrouwd door de revolutionairen.

Zoals bekend brak op 14 juli 1789 de Franse Revolutie uit, toen het Parijse volk de Bastille bestormde om wapens te halen. De Franse koning Lodewijk XVI besloot daarna echter om in Parijs te blijven, waardoor hij de facto een gevangene in eigen land zou worden. De macht van de koning nam steeds verder af, maar Lodewijk XVI durfde geen radicale maatregelen te nemen om de revolutie de kop in te drukken. Marie Antoinette, zijn vrouw, was uit ander hout gesneden. Zij haalde haar man in 1791 over om samen een vluchtpoging naar het buitenland te wagen. Doel van Marie Antoinette was om in het buitenland een leger op de been te brengen, waarmee de revolutie zou kunnen worden onderdrukt.

Op 21 juni 1791, in het holst van de nacht, vluchtte het koninklijke paar met hun kinderen en Élisabeth de France, de jongere zus van de koning, naar het oosten. In Varennes-en-Argonne werd gepauzeerd, maar helaas voor de koninklijke familie werd de vermomde Lodewijk XVI toch herkend. Ze werden aangehouden en terug naar Parijs gebracht, waar ze op 25 juni aankwamen, uitgelachen door het volk.

De vlucht naar Varennes was op een grote mislukking uitgelopen. Vluchten kon niet meer.

In 1792 radicaliseerde de revolutie. De monarchie, die aan het begin van de revolutie van een absolute in een constitutionele was veranderd, werd afgeschaft. Lodewijk werd bijna vermoord toen een meute het Tuilerieënpaleis bestormde, maar door de vrijheidsmuts op zetten en op de revolutie te drinken overleefde hij een mogelijke lynching. Lodewijk werd op 13 augustus, drie dagen na de bestorming van het paleis, gevangen gezet. In januari 1793 werd hij op beschuldiging van landverraad als burger Capet ter dood veroordeeld, en op 21 januari onthoofd door middel van de guillotine. Negen maanden viel het hoofd van Marie Antoinette. Als Lodewijk in 1789 had besloten te vluchten had de wereldgeschiedenis er heel anders uitgezien. De vlucht naar Varennes was too little too late.

Afbeeldingen: Wikipedia / Wikimedia Commons