Begin 1943 ging het niet goed met de Duitse oorlogsmachine. De Duitsers hadden de Slag bij Stalingrad verloren en ook in Noord-Afrika kwam de Wehrmacht in het nauw. Propaganda-minister Joseph Goebbels hield op 18 februari zijn Sportpalastrede, waarin hij het Duitse volk opriep tot de totale oorlog.

 

Volgens historici is de Sportpalastrede de eerste toespraak waarin de nazi’s toegaven dat het Duitse Rijk in gevaar was. Omdat het niet goed ging met de oorlog moest het Duitse volk gemobiliseerd worden, zodat de het rode gevaar kon worden bezworen.

Natuurlijk waren de ware schuldigen volgens Goebbels de joden. De bolsjewieken wilden een joodse wereldrevolutie. Daarom moesten de joden worden aangepakt. Daarvoor mocht Duitsland niet buigen. Bijna zei Goebbels dat de joden uitgeroeid moest worden, maar in plaats van Ausrottung (uitroeiing) zei hij Ausschultung (uitschakeling):

Deutschland jedenfalls hat nicht die Absicht, sich dieser jüdischen Bedrohung zu beugen, sondern vielmehr die, ihr rechtzeitig, wenn nötig unter vollkommen und radikalster Ausr… -schaltung [Ausrottung / Ausschaltung] des Judentums entgegenzutreten.

De beroemdste zin van zijn toespraak was natuurlijk die over de totale oorlog:

Ich frage euch: Wollt ihr den totalen Krieg? Wollt ihr ihn, wenn nötig, totaler und radikaler, als wir ihn uns heute überhaupt erst vorstellen können?

Het publiek, met zorg geselecteerd voor deze bijeenkomst, antwoordde enthousiast ‘Ja!’. De oorlog zou inderdaad totaler en radicaler voor de Duitsers worden dan dat ze zich konden voorstellen. Geallieerde bombardementen legden steden in de as en het Rode Leger trok in 1944-1945 moordend en verkrachtend de oostelijke gebieden in, waarbij honderdduizenden slachtoffers werden gemaakt. Nazi-Duitsland kon de oorlog niet meer winnen, maar wilde doorvechten tot het bittere einde.

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons