Vandaag in het verleden: de lancering van de Apollo 11. De ruimtesonde bracht drie Amerikanen, waaronder Neil Armstrong, naar de maan. Voor het eerst in de geschiedenis had een menselijk wezen de maan bereikt. 

Tot op de dag van vandaag spreken de beelden van de maanlanding, enkele dagen na de lancering, wereldwijd tot de verbeelding. Vooral het beroemde citaat van Armstrong, ”“That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind”, ligt vast in het collectief geheugen van iedereen in de moderne wereld.

De maanlanding spreekt nog eens extra tot de verbeelding door de grote hoeveelheid aan complottheorieën die erover de ronde doen. Veel mensen geloven niet dat Armstrong en zijn bemanning daadwerkelijk de vlucht met de Apollo 11 gemaakt hebben. Beroemd en enigszins lachwekkend is dit NRCV-fragment waarin een geïnterviewde boer een journalist belachelijk maakt die over de maanlanding spreekt.

 

 

Inmiddels is de ruimtevaart al een stuk verder gevorderd en is er veel meer mogelijk op dat gebied. Er worden zelfs al plannen gemaakt voor bemande vluchten naar de planeet Mars. Van overheidswege wordt er echter, grotendeels terecht, veel minder in geïnvesteerd. De toekomst van de ruimtevaart zal dan ook steeds meer worden bepaald door commerciële initiatieven.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons