Vanwege het mislukken van de Britse invasie van Gallipoli eerder dat jaar en zijn gevoel nutteloos te zijn besluit Winston Churchill zijn ministerspost op te geven. Hij gaat het leger in.

 

In 1940 redde Winston Churchill Europa van een gewisse ondergang, maar de Britse bulldog heeft in zijn leven ook kapitale blunders gemaakt. Zo onderschatte hij de Japanners, wat leidde tot het verlies van Singapore in 1942, en was hij voor de opening van een tweede front in het Middellandse Zeegebied, wat ertoe leidde dat de Tweede Wereldoorlog niet in 1944 maar in 1945 definitief gewonnen werd. De grootste blunder in zijn carrière als staatsman maakte Churchill echter in 1915, toen hij het plan had om het Ottomaanse Rijk door middel van troepenlandingen bij de Dardanellen aan te vallen. Het doel was om op te rukken naar Constantinopel, maar dankzij het stevige verzet van de Turken – onder leiding van Mustafa Kemal Pasja – werden de Australiërs en Nieuw-Zeelanders gestopt op het strand.

De nederlaag bij Gallipoli leek het politieke einde in te luiden van Winston Churchill, die als First Lord of the Admiralty (minister van Marine) de politiek verantwoordelijke was. Churchill werd op een zijspoor gezet en werd in mei 1915 Chancellor of the Duchy of Lancaster (een minister zonder portefeuille) in het nieuwe conservatief-liberale kabinet. Churchill voelde zich echter totaal nutteloos en overbodig in deze functie en besloot daarom op 15 november het bijltje er bij neer te gooien. Hij wilde het leger in.

Winston Churchill commanding the 6th Battalion, the Royal Scots Fusiliers, 1916. Archibald Sinclair sits to the left

Eind 1914, tijdens het beleg van Antwerpen, was Churchill als First Lord of the Admiralty hoogstpersoonlijk naar de Belgische havenstad gekomen om de verdedigers moreel bij te staan. Hij had ook zo’n 2.500 Britse mariniers meegenomen. Hoewel de Belgen deze steun waardeerden moesten de Britten snel het veld ruimen, omdat ze niet opgewassen waren tegen de Duitse overmacht. In januari 1916 keerde Churchill echter naar het westfront terug. Hij kreeg de tijdelijke rang van luitenant-kolonel en voerde het bevel over het zesde bataljon van Royal Scots Fusiliers. Als officier leidde Churchill persoonlijk 36 aanvallen door het niemandsland.

Churchill keerde in maart 1916 terug naar Londen, omdat hij zich ook aan het front begon te vervelen. In juli 1917 werd Churchill minister van Munitie in het kabinet van David Lloyd George. De bulldog was terug op de plek waar hij het beste functioneerde.

 

Uitgelichte afbeelding: Winston Churchill bezoekt als minister van Munitie fabrieksarbeidsters in de buurt Glasgow, oktober 1918. Bron: Wikimedia / Wikipedia Commons