Finland, dat zich op 6 december 1917 had losgemaakt van Rusland, werd in 1918 een koninkrijk. Als koning werd de Duitse vorst Frederik Karel van Hessen aangezocht, een zwager van de Kaiser. Omdat de Centralen echter de Eerste Wereldoorlog verloren besloot de Duitse vorst echter de kroon te weigeren.

 

Duitse satellietstaten in 1918

De Russische Revolutie betekende in eerste instantie dat Rusland zich terugtrok uit de oorlog. De Finnen, die in het Russische Rijk veel autonomie hadden, besloten om zich onafhankelijk te verklaren. Er brak eind januari 1918 echter een burgeroorlog uit tussen de Roden en de Witten, die dankzij Duitse steun door de contrarevolutionaire Witten werd gewonnen.

Het rechtse regime in Finland leunde sterk op Duitse steun. Het Finse parlement besloot, om de Duitsers te plezieren, een koninkrijk te worden. Als koning werd de Duitse vorst Frederik Karel van Hessen aangezocht, een zwager van keizer Wilhelm II. De bedoeling van het Duitse Rijk was om in de gebieden die Rusland in 1916, 1917 en 1918 had verloren allemaal satellietstaten op te richten die geleid werden door de Duitse adel. Het koninkrijk Polen bestond in 1916 al; daarnaast werden Litouwen en Finland allebei een koninkrijk; daarnaast werd in het westen van Letland  het hertogdom Koerland en Semgallen opgericht en zouden het oosten van Letland en Estland het Verenigd Baltisch Hertogdom moeten worden. Daarnaast steunde het Duitse Rijk ook enkele onafhankelijke republieken, waaronder Wit-Rusland, Oekraïne, de Krim en Koeban.

Helaas voor het Duitse Rijk vielen deze plannen eind 1918 in duigen, toen de Eerste Wereldoorlog werd verloren. Ruim een maand nadat de Duitsers op 11 november met de Entete de wapenstilstand hadden ondertekend besloot Frederik Karel van Hessen van de Finse troon af te zien. Finland besloot daarom in 1919 een republiek te worden.

In de Baltische gebieden zouden de Duitsers in 1918-1920 nog proberen hun invloed te behouden, maar dat was tevergeefs. Estland, Letland en Litouwen zouden gedurende het interbellum onafhankelijke naties zijn.

 

Afbeeldingen: Wikimedia / Wikipedia Commons